Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам на замітку: чи можна під час війни відкривати рахунки за кордоном

Розповідаємо, що варто знати українським підприємцям

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи повинні ФОПи повідомляти про свої рахунки за кордоном

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фізичні особи-підприємці (ФОП) можуть не повідомляти податкову службу про свої чинні рахунки в іноземних банках або інших фінустановах за межами України.

Про це повідомили у Податковій службі України.

Зазначається, що у Податковому кодексі, а також в інших нормативно-правових актах України відсутні норми щодо подання юрособами чи самозайнятими особами до податкової інформації про відкриття або закриття рахунків в іноземних банках та інших фінансових установах за межами країни.

Але кошти в рамках операцій суб'єктів господарювання-резидентів, зокрема, з експорту товарів (послуг), підлягають зарахуванню на рахунки резидентів в українських банках.

Податкові нововведення для ФОПів

Відповідно до законопроєкту №8401 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану", ФОПи, ймовірно, з 1 липня більше не користуватимуться особливими умовами оподаткування.

Так, документ передбачає:

  • скасування податку 2% для ФОПів третьої групи (буде 5%);
  • ФОПи першої та другої груп сплачуватимуть єдиний податок;
  • повернення документальних перевірок та штрафів за порушення податкового законодавства;
  • штрафи за відсутність РРО.

Що ще зміниться для ФОПів у 2023 році

Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев роз'яснив, як працюватиме ініціатива SMART-ФОП. За його словами, вона стосуватиметься ФОПів третьої групи. Такі підприємці не просто не будуть подавати звіти. Вони сплачуватимуть податок від доходу автоматично – кошти будуть утримуватись банком у разі надходження на рахунки.

Великі платники податків подаватимуть стандартизований SAF-T-файл, який буде формуватись автоматично на базі даних, які вони занесли до своєї автоматизованої системи.

Раніше ми розповідали, чи каратимуть підприємців за несплату податків під час війни. Також ми пояснювали, за яких умов ФОП може отримати лікарняний.

Більше про податки та підприємців в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.