Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОПам готують серйозні зміни: що хочуть дозволити малому бізнесу

У Верховній Раді можуть ухвалити законопроєкт, який стосується реєстрації ФОПів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям можуть дозволити не реєструвати ФОП

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку направив народним депутатам до ухвалення у першому читанні проєкт закону №8143, який передбачає послаблення для домогосподарств у питанні підприємницької діяльності.

Відповідний документ опублікований на офіційному сайті ВР.

В Україні необхідно реєструвати ФОП, якщо йдеться про економічну діяльність. Це водночас означає потребу звітувати стосовно надходжень і платити податки. Але нардепи з фракції "Слуга народу" під очільництвом голови комітету з питань соціальної політики Галини Третьякової, пропонують дозволити деяким домогосподарствам надавати послуги в рамках своєї діяльності без необхідності реєструвати ФОП.

В тексті зазначено, що послаблення вимог можливе тільки при виконанні конкретних умов, а саме:

  • подання річної податкової декларації;
  • ведення підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства;
  • річний дохід не повинен перевищувати 8 мільйонів гривень.

Видів послуг, які можна надавати без потреби реєстрації ФОП, також визначили чимало. Наприклад, законопроєкт стосується перукарів і косметологів, юридичних консультантів, доглядачів за хворими або немічними людьми, репетирів, індивідуальних вихователів дітей, клінінгових компаній, фірм з ремонту взуття, меблів, побутової техніки, інших предметів особистого користування.

І це неповний перелік, у нього також входять послуги:

  • домашньої прислуги;
  • технічного обслуговування і ремонту музичних інструментів;
  • прання та прасування білизни;
  • роздрібної торгівлі з лотків і на ринках;
  • перевезення пасажирів автомобілями;
  • транспортування вантажів;
  • сфери ресторанного господарства.

Якщо народні депутати підтримають ініціативу, введення в дію відбудеться у 2025 році. Зауважимо, таким домогосподарствам також передбачена податкова знижка, визначена Кабінетом Міністрів.

Сплата податків і зборів по-новому

З 1 квітня підприємцям розширили можливість сплачувати податки та збори. Відтепер кошти приймають не тільки в готівковій чи безготівковій формі, але й з використанням електронних та цифрових грошей.

Для цього потрібно відкрити електронний гаманець, облік яких передбачено у Законі "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг". Зауважимо, за приховування інформації про наявність електронного гаманця загрожує штраф у розмірі 680 гривень.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату та розповідав, як це вплине на розмір ЄСВ. Також ми повідомляли, як відтепер ФОПи повинні зберігати звітні документи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.