Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До вас прийде податкова – яких ФОПів перевіряють найчастіше

Експерт стверджує, що наразі в Україні є певні обмеження через воєнний стан

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі ФОПи мають невеликі обороти

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабна війна. Однак навіть вона не звільняє ФОПів від постійних перевірок та штрафів з боку податкової.

Голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець розповів сайту Pro Гроші, кого можуть перевіряти найчастіше.

За словами експертів, більше перевірок буде саме у ФОПів, які мають гроші. Там, де великий обіг, завжди є ризиковість.

Наприклад, ФОПи, які займаються зберіганням пального чи якоюсь іншою діяльністю, яка, на думку податкової, є ризиковою, то до них можуть приходити. Звичайно, є обмеження на час воєнного стану. Були заборонені певні види перевірок. Однак у більшості випадків ризикують потрапити під перевірку ті, які проводять активні фінансові операції, – говорить експерт.

Найрідше приходять до ФОПів першої та другої груп. Все через те, що саме вони мають невеликі обороти. Тому податкову у більшості взагалі не цікавлять такі представники, адже вони навіть штраф не зможуть заплатити, говорить адвокат.

У нас в Україні складається ця дивна ситуація, коли під розумінням перевірки підкладають саме розуміння стягнути штраф і обовʼязково знайти якісь порушення. Замість того, аби допомогти цьому ж підприємству не порушувати закон, виправити помилки, то у перевіряючих органів, навпаки, завдання, що потрібно стягнути хоча б мінімальний штраф, – зазначив Ростислав Кравець.

Податки для мобілізованих ФОПів

Раніше ми вже розповідали про те, що згідно із законодавством України, на весь період служби мобілізовані ФОПизвільняються від сплати будь-яких податків та подачі звітності за цей період.

Для цього підприємцям потрібно надати в податкову службу за місцем своєї реєстрації копію військового квитка або іншого документу з центру комплектування, в якому зазначені відомості про мобілізацію.

Чи можна забронювати ФОПа

Дійсно, забронювати підприємця можливо. Однак, аби це зробити, то вам потрібно звернутись до ОВА, або до галузевого центрального органу виконавчої влади та відповідати таким критеріям:

  • не мати податкової заборгованості;
  • середній рівень зарплати повинен складати не нижче встановленого рівня по регіону;
  • мати визначення, що це критично важливо для функціонування регіону, або надання якихось унікальних функцій.

Після чого в ОВА визначають, чи важливий такий ФОП, та подають заяву на узгодження Генштабу.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що біженців змусили платити податки за доходи. Також ми писали про те, хто має сплачувати податок на автівки. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.