Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ФОП і Нова пошта: про яке правило ніколи не варто забувати підприємцям

Підприємцям розповіли, як співпрацювати з Новою поштою для правильного оподаткування доходів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

ФОПи можуть правильно співпрацювати з Новою поштою за однієї умови

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Підприємці можуть працювати з Новою поштою тільки після підписання договору з поштовим оператором. Також ФОПам потрібно укласти договір з Nova Pay для того, щоби усі кошти по післяплаті йшли на рахунок підприємця.

Про це розповів податковий консультант Михайло Смокович.

За його словами, якщо ФОП отримує готівку, то він це робить як фізична особа, а потім записує гроші у дохід ФОПа.

"Значить, дохід має отримуватись ФОПом, тобто надходити на розрахунковий рахунок ФОПа, через договір із Nova Pay", — розповів він.

Експерт пояснив, що якщо підприємці отримуватимуть доходи від накладних платежів готівкою, то податківці можуть вважати їх доходами фізичної особи та оподатковувати їх за ставкою ПДФО (18%) та 1,5% військового збору.

Водночас, коли покупець оплатив товар з використанням платіжних карток, то така операція є розрахунковою і для неї потрібен фіскальний чек. Продавець може вкласти його у посилку або ж надіслати в інший спосіб (на електронну пошту, в месенджерах, на мобільний телефон тощо).

Якщо розрахунок здійснюється на пошті між покупцем і перевізником, але останній переказує кошти не на поточний рахунок продавця, продавець видає фіскальний чек на товар покупцеві, надсилаючи на електрону пошту, мобільний телефон тощо.

Але коли покупець повністю оплатив товар на рахунок продавця у формі IBAN, то фіскальний чек через РРО/ПРРО може не видаватись. У відправлення тоді має бути вкладений товарний чек чи накладна, що підтверджує вартість того чи іншого товару.

РРО/ПРРО можна не використовувати, якщо перевізник переказує кошти продавцеві на поточний рахунок. Стосується це ситуацій, коли оформлення товару відбувається з післяоплатою і розрахунок здійснюється на пошті між покупцем і перевізником, який і повинен видати фіскальний чек на приймання готівки чи платіжної карти.

Податкові канікули для підприємців

У серпні ФОПам 1 та 2 груп потрібно сплачувати єдиний податок. Але у деяких ФОПів можуть виникнути з цим проблеми, якщо вони давно призупинили свою діяльність, або ж їм просто бракує коштів для оплати.

Тоді сплату ЄП можна перенести, але для цього потрібно звернутися із заявою до контролюючого органу та попросити про надання податкових канікул. Так підприємці зможуть пропустити один місяць, що слідує за тим, в якому було подано звернення.

Але потрібно уважно перевірити чи точно ФОП отримав податкові канікули, адже іноді буває так, що заявка подана, але її не опрацювали. Можливо, банально загубили чи забули.

Для перевірки потрібно скористатися Електронним кабінетом платника податків:

  • знайти розділ "Стан розрахунків з бюджетом";
  • клікнути на код 18050400.

Якщо з’явився текст "Зменшено єдиного податку 1.2 групи (відпустка)" — це значить, звернення схвалили.

Раніше ми розповідали, як зареєструвати РРО та уникнути штрафів. Також ми пояснювали, про які правила часто забувають підприємці 1 та 2 груп.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.