Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Друге гучне банкрутство за три дні: в США продовжують закривати великі банки

Лише за три дні в Америці відбулося два великих банкрутства на банківському ринку

Фото: НБУ, coinphony.com. Колаж: Pro Гроші

Signature Bank в Америці закрили через банкрутство

Фото: НБУ, coinphony.com. Колаж: Pro Гроші

У Сполучених Штатах Америки регулятори закрили нью-йоркський Signature Bank, що стало другим за три дні крахом в банківському секторі, причому досить відчутним і масштабним.

Про це пише The Wall Street Journal.

Відомо, що банк стикнувся з кризою довіри, хоча сферою його діяльності були комерційна нерухомість та обслуговування цифрових активів. Тобто фінустанова користувалася попитом серед власників криптовалюти. Але після того, як 8 березня збанкрутував Silicon Valley Bank (SVB), який займав 16 місце в рейтингу найбільших банків США, почався значний відтік коштів клієнтів на мільярди доларів.

Вкладники почали непокоїтись, що після краху SVB (його вважають найбільшим з часів Світової фінансової кризи 2008 року) тримати криптовалютні активи в Signature небезпечно. Як зазначив член правління банку Барні Френк, паніка, спричинена SVB, призвела до падіння. "Якби нам дозволили відкритися наступного дня, ми могли б продовжити роботу – у нас солідний кредитний портфель, ми є найбільшим кредитором у Нью-Йорку", – наголосив Френк.

Зауважимо, Signature був комерційним банком з офісами в Нью-Йорку, Коннектикуті, Каліфорнії, Неваді та Північній Кароліні. Мав дев'ять бізнес-напрямків, серед яких – кредитування, комерційні депозити, страхові продукти й послуги тощо. Активи становили 110,36 млрд доларів, депозити – 88,59 млрд доларів станом на грудень 2022 року. Зазначається, що всі клієнти отримають вкладення назад без втрат.

На ринку банк проіснував з 2001 року, не встоявши на тлі низки банкрутств американських фінансових установ. Хоча зміг протистояти фінансовій кризи 2008-2009 років, коли різко став улюбленцем інвесторів і зміг з часом стати серйозним учасником крипторинку.

Початок кінця: банкрутство Silvergate Bank

У середу ввечері, 8 березня, стався крах криптовалютного кредитора Silvergate Bank. Причина – попередження від Федеральної резервної системи США про посилення монетарної політики задля зменшення інфляції до показника у 2%. Це спричинило чергове падіння вартості біткоїна до позначки менше 20 тисяч доларів.

Головні клієнти банку, що також збанкрутіли – FTX і Genesis – зняли кошти з рахунків, тому станом на січень 2023 року установа втратила 1 млрд доларів. 1 березня регулюючі органи отримали від Silvergate сигнал про негативні квартальні результати, які не дають змоги надалі залишатися на ринку. Тож банк добровільно здав ліценцію.

Silvergate заснували в 1988 році, реорганізували – в 1996 році. Він спеціалізувався на роботі зі стартапами з Кремнієвої долини, хоча мав набагато менший обсяг активів, ніж у Signature та SVB – всього близько 11 млрд доларів.

Крах Silicon Valley Bank

Власне, одразу після закриття кредитної організації почалася паніка серед інвесторів, які масово розпродали галузеві акції в SVB. Через різке збільшення обсягів знятих коштів компанія була змушена вжити екстрених заходів, аби мати змогу розплатитися з вкладниками. Вона продала частину активів, втративши 2 млрд доларів.

Що потягнуло за собою ланцюгову реакцію: фірми також не захотіли тримати гроші в банку та вивели їх. В ситуацію втрутилася Федеральна корпорація зі страхування депозитів, яка взяла під контроль майже 175 млрд доларів депозитів клієнтів.

SVB заробляв на стартапах, витрачаючи залишки коштів на рахунках на кредитування. Також частину вкладав у менш ризикові цінні папери, зокрема іпотечні облігації та облігації американського уряду. Це гарантувало клієнтам стабільний дохід і безпеку, але не виправдало очікувань, коли ФРС вирішила підвищити ключову ставку.

Серед усіх закритих установ Silicon Valley Bank найстаріша. Її відкрили в далекому 1983 році.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на яких умовах банки пропонують позики українцям. Також ми повідомляли, як блогерка втратила 30 000 гривень через власний Instagram.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.