Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дмитро Фірташ "на гачку" в СБУ: що відомо про обшуки та підозру олігарху

15 травня представники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки провели обшуки у керівників компаній, якими володіє олігарх

Фото: УНІАН, ssu.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Дмитру Фірташу оголосили підозру, СБУ провела обшуки

Фото: УНІАН, ssu.gov.ua. Колаж: Pro Гроші

Українському проросійському олігарху Дмитру Фірташу повідомили про підозру. Також представники СБУ та БЕБ навідалися до топменеджерів фірм, якими керує бізнесмен, щоб провести обшуки та знайти докази махінацій з незаконним виведенням коштів.

Про це пише "УП", посилаючись на джерела у правоохоронних органах.

Відомо, що Дмитру Фірташу вручили підозру щодо неправомірного привласнення грошей. Олігарх і його співучасники брали участь у незаконній схемі, відповідно до якої підконтрольні Фірташу структури закуповували блакитне паливо у його ж компанії та отримували 30% від обсягів.

Таким чином сформувався штучний дефіцит, який покривали коштом державного газу. Гроші привласнював сам бізнесмен, а схема діяла близько семи років. За цей час вдалося заволодіти сумою в розмірі 18 млрд гривень, що завдало серйозного удару державному бюджету України.

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки також провели обшуки в керівників фірм олігарха ("РГК", "ЙЕ енергія") та облгазів. Нагадаємо, сам Фірташ перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони з 2021 року.

Наприкінці березня правоохоронні органи відвідали офіси газорозподільних компаній, що входять до групи "РГК" – "Регіональної газової компанії". Формально обшуки стосувалися кримінальної справи щодо купівлі газу для технологічних потреб в період з 2016-2022 рр.

Як зауважили представники компанії, слідчі заходи проходили з вилученням особистих речей співробітників і з метою неправомірного заволодіння інтелектуальною власністю.

Що може змінитися у процедурі обшуків

17 квітня у Верховну Раду внесли законопроєкт №9211, який передбачає заборону правоохоронцям надмірно втручатися в діяльність українського бізнесу. Йдеться насамперед про вилучення техніки під час обшуків. В документі вказано, що зміни допоможуть знизити тиск на підприємців, але водночас стимулюватимуть розвиток цифрової економіки та зберігатимуть баланс інтересів.

Законопроєкт пропонує наступне:

  • заборонити вилучення техніки без попередньої ухвали суду;
  • дозволити власнику скопіювати дані з техніки перед вилученням;
  • дозволити відеозйомку обшуку адвокатам і власникам майна;
  • слідчий має обґрунтувати в суді, чому пристрій є доказом злочину;
  • прокурор повинен скасувати арешт майна одночасно з закриттям кримінальної справи.

За словами заступника голови Мінцифри Олександра Борнякова, законопроєкт має на меті захистити технологічний сектор від необґрунтованого втручання силовиків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україну завозять пальне з Білорусі та розповідав, як працює схема. Також ми повідомляли, де Оксана Марченко тримала активи, арештовані судом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.