Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 1 млрд грн: де Оксана Марченко тримала активи, арештовані судом

У дружини Віктора Медведчука знайшли чергові активи в металургійному гіганті України

Фото: Facebook, СБУ. Колаж: Pro Гроші

За матеріалами СБУ заарештовано активи Оксани Марченко

Фото: Facebook, СБУ. Колаж: Pro Гроші

Служба безпеки України повідомила про черговий арешт активів Оксани Марченко. Цього разу сума майна становить понад 1 млрд грн.

Деталі опублікувала пресслужба СБУ на офіційному сайті.

Йдеться про частку дружини Віктора Медведчука в АТ "Запорізький завод феросплавів". Вартість її корпоративних прав – а це 13,7% акцій підприємства – більше мільярда гривень. Ними Марченко володіла через чотири офшорні компанії.

Завод у Запоріжжі вважається монополістом на ринку виробництва металевого мангану в Україні. Він входить у перелік найбільших металургійних компаній в Європі. Тому арешт за матеріалами СБУ допоможе убезпечити акції від подальшого продажу чи зміни реєстрації на підставних осіб. В майбутньому ці кошти можна буде передати на користь держави.

Нагадаємо, це далеко не перший випадок, коли майно Оксани Марченко арештовують за рішенням суду. Наприкінці березня за матеріалами СБУ вдалося убезпечити від перепродажу акції стратегічно важливого підприємства промислового виробництва загальною вартістю понад 440 млн грн.

"Рішення суду стосується 6,8% акцій ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.М. Кузьміна" в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії", – уточнила пресслужба СБУ. Спеціалізація заводу – виготовлення майже тисячі видів сталі та металовиробів.

Підозра у державній зраді

Заходи проводили в межах кримінального провадження. Оксану Марченко підозрюють у фінансуванні російських окупаційних угруповань за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Служба безпеки повідомила дружину Медведчука про підозру в лютому поточного року. Триває розслідування для встановлення обставин злочину та притягнення до відповідальності винних.

Нагадаємо, схоже звинувачення інкримінували колишньому міністру освіти та науки України Дмитру Табачнику. Його підозрюють у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 ККУ). За інформацією СБУ, Табачник активно брав участь в організації псевдореферендумів на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на яке майно головного охоронця Януковича наклали арешт. Також ми повідомляли, що СБУ арештувала майно Дмитра Табачника, який ховається в Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.