Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будуть проблеми з податковою: що треба встигнути ФОПам за кілька днів

Підприємцям бажано заплатити деякі податки до 18 серпня, адже традиційна кінцева дата припадає на вихідні

Фото: tax.gov.ua, УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

ФОПа потрібно встигнути заплатити податки у серпні

Фото: tax.gov.ua, УНІАН, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Для фізичних осіб-підприємців майже настав час заплатити деякі податкові зобов’язання і подати декларації за попередній звітній місяць. Оскільки в серпні 20 число припадає на неділю, тобто вихідний день, бажано себе застрахувати і здійснити процедури до 18 серпня включно.

Сайт Pro Гроші розповідає, що повинні зробити ФОПи найближчим часом.

Кожного місяця підприємці звітують перед контролюючим органом і платять відповідні податки. У серпня українцям, які перебувають на 1 та 2 групі єдиного податку, повернули зобов’язання сплачувати ЄП. Раніше, з огляду на воєнний стан, це було на розсуд ФОПа. Отже до 18 серпня необхідно:

  • заплатити ЄП в розмірі 268,40 грн – для ФОПів 1 групи;
  • заплатити ЄП в розмірі 1 340 грн – для ФОПів 2 групи.

Існують винятки лише для тих фізичних осіб-підприємців, які зареєстрували діяльність на тимчасово окупованих територіям чи у місцях ведення активних бойових дій. Перелік таких територій регулярно оновлюється, тож варто слідкувати за змінами, щоб не виникли заборгованості по єдиному податку.

Гранична дата для ФОПів 3 групи – 21 серпня. До того часу потрібно:

  • подати декларацію за доходи в липні (востаннє) – для підприємців на ставці 2%;
  • сплатити ЄП за ІІ квартал 2023 року – для підприємців на ставці 5%.

Нарешті, до 30 серпня необхідно заплатити єдиний податок ФОПам 3 групи на ставці 2%. Єдиний соціальний внесок не зазнав змін у податковому законодавстві. Його досі можна покривати добровільно.

Нові правила для підприємців з 1 серпня

Раніше ми розповідали, що для підприємців запровадили певні зміни відповідно до законопроєкту №8401. Вони торкнулися пільг, перевірок і штрафних санкцій. Найголовніше – з 1 серпня скасували спрощену систему оподаткування, що означає наступне: ФОПи 3 групи більше не можуть перебувати на ставці 2%. Їх автоматично переведуть на 5% чи іншу систему за наявності відповідної заяви.

Плюс, як було зазначено, платники податків 1 та 2 груп не можуть добровільно сплачувати ЄП. Відтепер це обов’язкова процедура, що не залежить від дії воєнного стану.

Наступна зміна – повернення податкових перевірок. Вони торкнуться таких суб’єктів господарювання:

  • тих, які залучені до виробництва та реалізації підакцизних товарів (тютюну та алкоголю);
  • представників грального бізнесу;
  • провайдерів фінансових та платіжних послуг.

Також з 1 жовтня будуть штрафувати підприємців, які не використовують реєстратори розрахункових операцій. Цей пристрій є обов’язковим не для всіх суб’єктів господарювання. Санкцій не завдаватимуть лише ФОПам, які працюють на прифронтових територіях. Отже бізнес має більше місяця, щоб встановити РРО чи ПРРО, інакше доведеться платити штрафи від сум усіх операцій, проведених без касового апарату.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що борги перейдуть у спадок і розповідав, які податкові обов’язки треба виконати після смерті ФОПа. Також ми повідомляли, як зареєструвати РРО та запобігти штрафам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.