Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Борги перейдуть у спадок? Які податкові обов’язки треба виконати після смерті ФОПа

Якщо у підприємця після смерті залишаються грошові зобов’язання чи несплачені борги, то потреба закрити ці питання переходить іншими людям

Фото: zak.tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадкоємці ФОПа повинні сплатити його податкові борги

Фото: zak.tax.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На спадкоємцях фізичної особи-підприємця лежать певні зобов’язання. У разі смерті чи визнання ФОПа безвісно відсутнім всі його податкові борги переходять людям, які прийняли спадщину. Але деякий час пеню нараховувати не будуть.

Про це розповіли в Головному управління ДПС у Житомирській області.

Трапляються випадки, коли після своєї смерті ФОП залишає у спадок не тільки майно та фінанси, але й певні податкові грошові зобов’язання і борги. Плюс постає питання, чи повинні спадкоємці подавати звітність і декларації.

Як зауважили податківці, "згідно з п. 99.1 ст. 99 ПКУ виконання грошових зобов’язань та/або погашення податкового боргу фізичної особи (у тому числі ФОПа, фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність) у разі її смерті здійснюється спадкоємцями в межах вартості майна та пропорційно частці у спадщині на дату відкриття".

Претензії щодо цього повинні пред’явити контролюючі органи у порядку, встановленому українським законодавством. Але протягом часу, коли здійснюється процедура успадкування, пеня на податкову заборгованість не нараховується.

Іншими словами, відповідальність за погашення перекладається на спадкоємців пропорційно отриманої частки майна або на осіб, яких уповноважили розпоряджатися майном померлого. Водночас немає потреби подавати замість ФОПа податкову звітність до контролюючих органів.

Яке майно може отримати дитина в якості спадку

Раніше ми дізнавалися в адвоката Ростислава Кравця, як законодавство регулює питання отримання спадщини дітьми. Взагалі процедура успадкування проходить почергово, тож якщо дитина належить до першої черги, вона може отримати все майно померлої особи. Такий же результат буде внаслідок оформлення заповіту.

Поки дитина не досягла повноліття, спадком можуть керувати безпосередньо її офіційні опікуни. Але вони не можуть нічого робити, відчужувати майно тощо. Будь-яке розпорядження здійснюється виключно з відповідного дозволу органів опіки та піклування.
Ростислав Кравець

Ростислав Кравець

Голова профспілки "Українська незалежна фундація юристів", голова АТ "Кравець і партнери"

Інстанції дають згоду на окремі дії опікунів з успадкованим майном. Наприклад, якщо потрібно продати квартиру, аби купити дитині нове житло до її повноліття. Чи у випадку переїзду в інше місто, область, країну.

Ростислав Кравець зауважив, що дитину можуть запросити на засідання спеціальної комісії, аби дізнатися її думку щодо конкретного розпорядження майном. На основі відповідей органи вірішуватимуть, давати дозвіл опікунам чи ні. Але на момент засідання дитині повинно виповнитися щонайменше 15-16 років.

Раніше сайт Pro Гроші писав про спадщину між спадкоємцями першої черги та розповідав, як ділиться під час війни. Також ми повідомляли, які правила ведення підприємницької діяльності часто забувають ФОПи 1 та 2 груп.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.