Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Акції РФ на фондовому ринку стрімко летять на дно

Поки економіка Росії ще витримує тиск міжнародних санкцій за війну в Україні, кардинально інша ситуація склалася на фондовому ринку агресора

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російські акції рекордно подешевшали у 2022 році

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабний напад Росії на Україну спровокував падіння російських акцій у лютому, а впродовж наступних 10 місяців війни ситуація лише погіршувалася.

Про це йдеться у матеріалі видання Bloomberg.

При цьому зазначається, що економіка Росії витримує тиск міжнародних санкцій краще, ніж очікувалося, але кардинально іншу картину можна спостерігати на фондовому ринку. Наприклад:

  • фондовий індекс РТС за 10 місяців 2022 року знизилися на 34,9%. Агентство вважає це найгіршим результатом серед 92 індексів у перерахунку на національні валюти, і одним із найгірших – якщо акцентувати увагу на доларі;
  • індекс Московської біржі — на 44%. Це найгірший результат з часів фінансової кризи у 2008 році.

Найбільша проблема для Росії прямо зараз — акції агресора виключили з глобальних бенчмарків, а біржові фонди, які відстежують ці акції, перебувають у замороженому стані, або ж взагалі закрито.

А місцеві інвестори не можуть достатньо інвестувати, щоби вберегти ринок від падіння. Не допомогло російським акціям й те, що іноземцям із "недружніх" країн, як і раніше, заборонено продавати російські цінні папери, що їм належать.

"Без нового припливу капіталу, що стримується західними санкціями, російські акції, ймовірно, знову будуть падати наступного року", – вважає старший валютний аналітик компанії InTouch Capital Markets Петро Матіс.

Європа ввела проти Росії вже дев'ятий пакет санкцій

Нові санкційні обмеження зосереджені на техніці, фінансах і ЗМІ, аби ще більше зрушити з рейок російську економіку. За словами віцепрезидент Єврокомісії Валдіса Домбровскіса у санкційний список потрапили 168 російських компаній. Всі вони пов'язані з військово-промисловим комплексом.

ЄС також розширив інвестиційні заборони проти енергетичного та видобувного секторів РФ, а також реклами, маркетингових досліджень, проведення опитувань громадської думки для російського бізнесу.

Санкції також поширюються на експорт технологій подвійного призначення, завдяки чому ускладнюються умови для виготовлення чи ремонту озброєння. Мова йде про:

  • хімічні речовини;
  • IT-обладнання;
  • дрони/двигуни дронів;
  • електроніку.

Раніше ми розповідали, чому ринок нерухомості Росії опинився у глибокій кризі. Також ми писали, що у Кремлі на фоні невдач в Україні вирішила загарбати іншу країну.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.