Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У РФ не залишилося росіян із грошима на нову квартиру: як так сталося

Розповідаємо, що відбувається в Росії на тлі війни, яку вона веде проти України

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Росії катастрофічно знизився попит на житло

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У Росії набирає обертів криза на ринку нерухомості, вона може стати найбільшою за усю історію. Так, площа нерозпроданих квартир у новобудовах по всій території РФ у грудні 2022 року досягла 66 мільйонів квадратних метрів.

Про це пише видання The Moscow Times.

У росіян немає грошей на купівлю житла?

На думку експертів, попит на житло знижується через еміграцію росіян, які виїжджають з країни через війну з Україною та мобілізацію.

При цьому виїжджають з Росії найбільш заможні громадяни.

"50% всіх доларових мільйонерів поїхали з Росії з березня по листопад 2022 року", – говорить гендиректор "INFOLine-Аналітики" Михайло Бурмістров.

Ще одна причина відмови росіян від купівлі житла — можливе скасування пільгової іпотеки у великих містах країни-агресорки. Це має статися у 2023 році.

Тож криза на ринку нерухомості РФ, як зазначають аналітики, буде лише поглиблюватися. Хоча станом на зараз площа нерозпроданих квартир у новобудовах Росії вже складає 66 мільйонів квадратних метрів.

"Це найвищий показник нерозпроданих квартир за всю історію сучасного російського ринку житла, – додав Бурмістров.

Втім, у 2023 році показник зниження попиту в середньому по ринку сягне 20%.

Що відбувається на ринку нерухомості в Україні?

У нашій країні наразі триває війна, тож люди побоюються вкладати гроші у нерухомість, адже це дуже ризиковано. Українці, які мають достатньо коштів і хочуть їх вкласти, купують нерухомість за кордоном. З цієї причини відновлення ринку в Україні після перемоги відбуватиметься доволі повільно.

Наразі більшість людей не мають можливості відразу купити квартиру за готівку, при цьому звертатися в банки за іпотечними кредитами також не хочуть. Встановлення Нацбанком облікової ставки на рівні 25% річних і плани зберегти таку ставку до 2024 року унеможливлює розвиток іпотечного кредитування.

Раніше ми розповідали, що відбувалося з цінами на квартири у Києві восени 2022 року. Також ми писали, чи реально зараз українцям заробити кошти на перепродажі квартир.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.