Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аби не натрапити на величезні штрафи: як потрібно працевлаштовувати найманих працівників

Розповідаємо, чому роботодавці зобов'язані укладати з працівниками трудові договори та що загрожує за ігнорування трудового законодавства

Фото: ДПСУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час працевлаштування роботодавець зобов'язаний укласти трудовий договір з працівником

Фото: ДПСУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні роботодавці мають відповідально підходити до працевлаштування найманих працівників та стояти на захисті своїх законних інтересів. Якщо мінімізовувати заробітну плату, сплачувати її у "конвертах" й таким чином уникати оподаткування, то в результаті роботодавці та працівники можуть залишитися без державних соціальних гарантій.

Про це повідомляє Головне управління ДПС у Дніпропетровській області.

Як роботодавці мають працевлаштовувати найманих працівників?

Згідно з трудовим кодексом України, під час працевлаштування найманого працівника роботодавець зобов'язаний укласти з ним трудовий договір та поставитися до цього питання дуже відповідально.

Адже недотримання певних правил може призвести до того, що ФОПа можуть оштрафувати за недотримання трудового законодавства, а для найманого працівника це може обернутися позовами за невиконання умов договору.

Таким чином, за працівника, який працює нелегально, роботодавцю загрожує штраф у розмірі до 200 000 гривень, який перевищує мінімальну заробітну плату, враховуючи сплату податків, упродовж двох років.

"Неофіційне працевлаштування та виплата заробітної плати в "конвертах" призводить до негативних наслідків, зокрема найманий працівник позбавляється соціального пакета гарантованих прав та пенсійного забезпечення в майбутньому", – йдеться у повідомленні ДПС.

Які податки потрібно платити за найманих працівників?

Згідно з українським законодавством, ФОПи, які знаходяться на загальній системі оподаткування, мають сплачувати:

  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18%;
  • військовий збір – 1,5%;
  • єдиний внесок – 22%.

Перші два податки утримуються з заробітної плати найманого працівника, а останній податок роботодавець сплачує самостійно.

Тобто, якщо вираховувати податки з мінімальної заробітної плати (6 700 гривень), то виходить, що утриману суму з зарплати у розмірі 1 306,50 грн роботодавець перераховує до бюджету. В результаті найманий працівник до сплати отримує 5 393,50 гривні.

Раніше ми розповідали, які податки у 2023 році потрібно сплатити підприємцям-"загальникам". Також ми писали, коли та кого з ФОПів перевірятиме податкова.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.