Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За що можуть забрати водійське посвідчення – юрист вказав на основну причину

В деяких випадках громадян можуть позбавити водійського посвідчення на строк до 6 місяців

Фото: pexels, МВС/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть залишитися без водійського посвідчення через несплату аліментів

Фото: pexels, МВС/Facebook. Колаж: Pro Гроші

На сьогодні керування автомобілем є важливою частиною повсякденного життя багатьох українців. Однак деякі люди можуть втратити водійське посвідчення внаслідок невиконання своїх зобов'язань.

Про це розповіли у Telegram-каналі "Ти ж юрист".

В якому випадку у водія можуть забрати його посвідчення

Згідно з пунктом 2 частини 9 статті 71 Закону України "Про виконавче провадження", якщо особа має заборгованість зі сплати аліментів, сума якої перевищує розмір платежів за чотири місяці, виконавець має право винести постанову про тимчасове обмеження боржника у праві керування транспортними засобами.

Така постанова вноситься виконавцем до реєстру і стає доступною для працівників поліції майже негайно. Коли поліцейський зупиняє автомобіль, він має можливість перевірити наявність обмеження у праві керування на службовому планшеті. Навіть якщо водій отримав постанову "на руки", але ще не ознайомився з нею, це не має значення, оскільки інформація про обмеження вже доступна поліцейському.

У такому разі інспектор має повне право забрати посвідчення водія. Крім того, буде складений протокол за частиною 3 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який пізніше разом з іншими матеріалами справи передається до суду. За результатами розгляду суд може прийняти рішення про позбавлення водійського посвідчення особи на строк від 3 до 6 місяців.

Важливо зазначити, що є певні випадки, коли тимчасове обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами не може бути застосоване. Такі випадки включають:

  • особа офіційно працевлаштована водієм;
  • боржник використовує автомобіль у зв’язку з інвалідністю, або ж на його утриманні перебуває особа з особливими потребами;
  • військовослужбовці певних категорій;
  • наявність реструктуризування або відстрочення сплати заборгованості за аліментами.

Тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами є серйозним заходом для стимулювання виконання зобов'язань зі сплати аліментів.

Раніше ми повідомляли, яким транспортним засобом можна керувати з 16 років. Також ми писали, які знаки та сигнали повинен знати кожен водій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.