Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як не отримати штраф: що робити, якщо змінив колір авто

Розповідаємо, куди звертатися, якщо перефарбував кузов автомобіля

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно робити, якщо хочеш перефарбувати авто

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Купівля автомобіля – відповідальний крок у житті кожної людини. На жаль, можуть трапитися різні обставини, після яких потрібно буде перефарбовувати свій транспортний засіб. Є деякі випадки, коли при цьому потрібно міняти й техпаспорт.

Про це повідомляють у телеграм-каналі "Ти ж ЮРИСТ".

Зараз діють правила, згідно з якими при зміні кольору кузова потрібно звернутися до будь-якого Сервісного центру МВС з такими документами:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • довіреність на уповноважену особу (за необхідності);
  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

При цьому, якщо на автомобіль нанесено два або більше кольорів, то основним кольором вашого транспорту вважається той, який займає понад 50% видимої частини кузова (для вантажних авто – кабіни).

Наразі при реєстрації автомобіля у графі "Колір" можуть вписати лише 11 найменувань, а саме: чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий та сірий. Відтінки при цьому не уточнюються.

Це надає можливість змінити відтінок вашого кузова і при цьому не займатися перереєстрацією (якщо основний колір залишиться тим самим). Також перереєстрації в ТСЦ МВС не підлягає покриття кузова ламінаційною, антигравійною прозорою плівкою або кольоровою плівкою, якщо її відтінок підходить до "рідного" кольору вашого авто.

Розмір штрафу

Якщо під час зупинки поліцейський виявить, що фактичний колір авто відрізняється від вказаного у свідоцтві про реєстрацію – водію загрожуватиме штраф у розмірі 850 гривень (ч. 6 ст. 121 КУпАП).

Кому потрібно терміново замінити документи

Нещодавно у Міністерстві внутрішніх справ України повідомили про те, що водіям, які змінили прізвище, необхідно якомога швидше звернутися до Сервісного центру МВС для заміни посвідчення. З собою при цьому потрібно мати:

  • документ, що засвідчує особу (паспорт, ID-картка);
  • ідентифікаційний номер особи;
  • посвідчення водія;
  • документ, який підтверджує зміну персональних даних (тобто прізвища).

Також це можна зробити в онлайн-форматі через додаток "Дія" або електронний кабінет водія.

Раніше ми повідомляли, що відбувається з авто, якщо не мити двигун. Також розповідали, яка поширена помилка водіїв призводить до незапланованого ремонту авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.