Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіїв в Україні хочуть карати суворіше: які штрафи готують та за які порушення

Більш жорсткі покарання мають на меті покращити безпекову ситуацію на українських дорогах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Водіям хочуть збільшити штрафи за порушення правил безпеки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9210, яким передбачено нові штрафи для водіїв і пасажирів, а також посилення вже існуючої адміністративної відповідальності.

Відповідний документ опубліковано на сайті ВРУ.

Автори пропонують боротися з великою кількістю аварій на дорогах більшими штрафними санкціями за порушення безпеки дорожнього руху. Зокрема посилена відповідальність буде зобов’язувати водіїв оптимально експлуатувати транспортний засіб.

Законопроєкт передбачає наступні нововведення:

  • штраф пасажирам за відсутність пристебнутого поясу безпеки чи шолому – 510 гривень (наразі закон карає безпосередньо водіїв);
  • збільшення у 2,5 рази штрафу за керування автомобілем з технічними несправностями або таким, що має незаконне переобладнання – до 850 гривень, або 50 неоподатковуваних мінімумів (станом на 2023 рік сума дорівнює 340 гривень);
  • подвійний штраф за повторне порушення протягом року чи потрійний – за систематичні, плюс позбавлення прав терміном до 6 місяців;
  • збільшення штрафу за технічні несправності, наявні на транспорті, що використовується для перевезення пасажирів, пошти або вантажів – до 1 700 гривень (зараз 680 гривень);
  • заборона керувати автомобілем, який не відповідає діючим екологічним нормам (машини, ввезенні з-за кордону, що не мають документів про відповідність вимогам технічних регламентів).

В документі автори зазначили, що "одна з причин виникнення дорожньо-транспортних пригод та їх тяжких наслідків – керування транспортними засобами з суттєвими технічними проблемами, які самовільно чи погано переобладнані, не відповідають технічним параметрам виробника тощо".

Тому посилений суворий контроль за експлуатацією транспорту допоможе позбутися встановлених в українському законодавстві застарілих санкцій, що не мають відчутного карального ефекту.

Нова заборона для водіїв

Українцям невдовзі можуть заборонити керувати машинами без глушників. Як зауважив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, звучання таких автомобілів схоже на звук від польоту іранських дронів Shahed, тому задля спокою громадян краще позбутися джерела шуму.

"Нардепам потрібно обговорити та опрацювати це питання. Якщо авто справді створюють проблемні звуки, то потрібно розробити законопроєкт, який регламентує це", – зауважив Подоляк.

Поки що поліція не може заборонити водіям керувати автомобілями без глушників. Тому уряд займається підготовкою відповідного проєкту закону, щоб регулювати питання та виправити проблему.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні заборонили виготовляти деякі номерні знаки на авто. Також ми повідомляли, що техпаспорта буде замало та розповідали, які документи потрібні для виїзду за кордон на авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.