Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обман на кілометри: як визначити, що в авто скручений пробіг

Перелік ознак допоможе визначити, що недобросовісний продавець вживаного авто хоче вас надурити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інколи продавці намагаються позбутися машини, перебільшуючи її характиристики

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ринок б/в автомобілів досить популярний, проте в таких угодах купівлі-продажу завжди є ризик. Один з найчастіших способів, як власник хоче штучно покращити свій автомобіль – скрутити пробіг.

Ми пояснимо, як визначити, що продавець приховав справжні дані, і не витратити тисячі гривень на ремонт.

Як визначити справжній пробіг авто

Скручений пробіг надає привабливості і збільшує вартість транспорту, що продається. Однак все це впливає на стан машини, і врешті обдурений покупець може неочікувано для себе витратити дуже багато грошей на те, щоб поремонтувати вже зношені запчастини.

Тому дізнатися, чи дані про пробіг справжні, можна завдяки комп'ютерній діагностиці. У нових авто це зробити простіше, і просканувати реальний пробіг можна із блоку керування двигуном, коробкою передач, з модуля щитка приладів. Послуга може коштувати до 500 грн.

Але є нюанс у тому, що навіть у нових авто до $10-15 тис. визначити, як часто змінювали дані про пробіг, неможливо. Однак, є інші непрямі ознаки, які не дадуть точних значень, але допоможуть приблизно визначити, скільки ж насправді користувались автомобілем.

8 ознак для визначення пробігу

Якщо комп'ютерну діагностику провести неможливо, можна оглянути авто самостійно.

  1. Зовнішній вигляд автомобіля підкаже, скільки він був у дорозі. Тривалі поїздки залишають подряпини і потертості.
  2. Фари також вигорають і тьмяніють при довгих поїздках. Тому чим більший пробіг, тим гірший стан фар.
  3. Якщо продавець стверджує, що пробіг невеликий, а дата виготовлення шин вказує, що вони вже не рідні для авто, то вас точно намагаються обдурити. Максимально колеса можуть експлуатувати від 40 до 60 тис. км.
  4. Про тривале використання авто свідчитимуть і двері, які погано зачинятимуться чи будуть провислими.
  5. Якщо пробіг більший за 150-200 тис. км, покриття керма буде однозначно затертим.
  6. Так само і з іншими елементами – підлокітники, крісла, кнопки не можуть виглядати як нові, коли ними багато користувались.
  7. Перевірити слід і педалі. Як і інші елементи, покриття на них стирається, хоч і дуже довго. Та все ж коли автомобіль виглядає, як новий, а покриття педалей затерте чи взагалі замінене, то у покупця мають виникнути питання щодо пробігу.
  8. Врешті звертати увагу треба і на блок центрального замка, або штатний ключ. Правило таке ж – при великому пробігу він стирається.

У деяких випадках, коли продавець хоче надурити покупця, визначити реальні значення пробігу важко. Але огляд машини покаже, чи справді авто виглядає новим, скільки і що в ньому міняли, і чому так сталося. Врешті, якщо бути прискіпливим до деталей, то покупка буде вдалою і ремонти згодом не з'їдатимуть час і бюджет водія.

Раніше ми розповідали, як розпізнати авто-потопельника і не попасти на гроші.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.