Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть дозволити реєстрацію автівок із правим кермом – чому це важливо

У Верховній Раді пояснили, кому будуть корисні автівки із правим кермом

Фото: Pexels, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

На кордоні багато автівок із правим кермом - їх не пропускають

Фото: Pexels, ДПСУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують дозволити реєструвати автівки з правим кермом, які можуть стати в пригоді бійцям ЗСУ. Відповідний законопроєкт вже внесли до парламенту.

Про це розповів народний депутат Олексій Гончаренко, який є автором відповідного проєкту закону.

За словами народного обранця, волонтери наразі імпортують в Україну багато автомобілів для потреб ЗСУ. Наприклад, у Британії багато автомобілів мають праве кермо, можна придбати безліч транспортних засобів, які стануть у пригоді українським захисникам.

Гончаренко заявив, що зараз на кордоні перебувають близько сотні автомобілів із правим кермом, які не пропускають до нашої країни. Причина — відповідна заборона в законі "Про дорожній рух".

Законопроєкт пропонує внести правки до чинного законодавства. Зокрема, дозволити для ЗСУ та інших військових формувань реєстрацію автівок із правим кермом на період дії воєнного стану та 90 днів після його скасування.

За які автівки та скільки потрібно заплатити

Раніше ми розповідали, що доведеться заплатити за транспортні засоби, яким не більше п'яти років та вартість яких складає 2,5 мільйона гривень (375 мінімалок). Згідно із Податковим кодексом, ставка за одну машину наразі становить 25 000 гривень щороку.

Якщо прострочити сплату такого податку, власникам авто можуть нараховуватися штрафи:

  • у разі несплати податку протягом 90 днів – 10% штрафу від суми;
  • після 90 днів – 20% штрафу, також автомобіль або інше майно можуть заарештувати.

Існує певний перелік автівок, за які потрібно сплачувати податок. Якщо власник не знайшов модель свого авто в цьому списку, податок платити непотрібно. Навіть, якщо вартість транспортного засобу становить 375 мінімалок.

Вартість техогляду та штрафи

Крім того, сайт Pro Гроші нагадував, що станом на 2023 рік ціни на техогляд наступні (залежно від категорії транспорту та ваги): легкова автівка – від 1 120 грн, вантажівка масою понад 12 тонн – від 1 440 грн, автобус вагою понад 5 тонн – від 1 344 грн, причепи (оглядаються за окремими тарифами) – 1 120 грн або 1 322 грн за моделі вагою понад 10 тонн.

Якщо власник транспортного засобу проігнорував вимогу обов’язкового ТО чи протермінував його, доведеться заплатити чималий штраф – 17 000 грн. Втім його не застосовуватимуть, якщо автомобіль не виїжджає на дороги загального користування чи пересувається приватною територією, наприклад, біля підприємств, заводів тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям в Україні переписали правила, і розповідав, хто тепер не сяде за кермо. Також ми повідомляли, як зменшити витрати на бензин і їздити за копійки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.