Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Україну чекає паливна криза? Експерт дав невтішний прогноз водіям

Через дану ситуацію з додатковими збитками можуть зіштовхнуться й українські аграрії

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні може виникнути паливна криза

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні стабільна ситуація з пальним, адже є будь-який його вид. Однак все може змінитися вже найближчим часом. Вже за тиждень настане паливна криза через дефіцит нафти, збільшення акцизу і ПДВ.

Таку думку висловив засновник української транспортної компанії Prime Group Дмитро Льоушкін.

За його словами, у світі поменшало нафти через скорочення її видобутку, а тому зросла і її вартість. Вже почали зростати й закупівельні ціни на паливно-мастильні матеріали.

Дмитро Льоушкін прогнозує, що від 15 червня не буде сенсу продавати за поточними цінами паливні танкери в Ізмаїлі/Рені, а нові не встигнуть законтрактувати.

"Трейдери вважатимуть за краще посидіти на паркані, оскільки стрибок на ПДВ та акцизі ніякою маржою не перекрити. Піде зростання божевільне, зростання викличе ажіотаж. А ажіотаж – це мультиплікатор, кордони "стануть" через черги бензовозів. І до початку цього сценарію залишився тиждень", – говорить експерт.

Через це аграрії зіштовхнуться з додатковими збитками, адже можлива паливна криза. Їм доведеться возити врожай до Італії, віддаючи 30-40% його вартості за перевезення.

"Нам справді треба поставити на межу виживання останню ще адекватно галузь у країні, що працює? Невже ось прямо так хочеться повернути зараз ПДВ і акциз на паливо? Це шкідництво. У цей час треба підтримувати, а не добивати", – додає Льоушкін.

Чому ще підвищення ПДВ на пальне може погіршити ситуацію

Сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, що з 1 липня в Україні почнуть діяти довоєнні ставки ПДВ на пальне. Наразі вони становлять 7%, однак зростуть аж до 20%. Саме тому варто очікувати здорожчання бензину та дизелю. Вартість може зрости до 10 гривень.

Однак головна проблема навіть не в цьому, запевняє директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Він попереджає, що при встановленні довоєнних податків ринок може знову стикнутися з проблемою повернення схем із несплати ПДВ, який планують підвищити з 7% до 20%.

"Неймовірно, але факт: 7% ПДВ вбили увесь схематоз, який до війни був головною проблемою ринку та податкової. "Ми стільки ПДВ не платили ще ніколи", – за останній рік таке я чув від трейдерів неодноразово. Якщо знов буде 20%, то це шлях назад – у темряву й тінь", – йдеться у повідомленні.

Виходить, що ціни зростуть, а от бюджет не отримає запланованих коштів. За словами експерта, краще залишати ПДВ низьким, а потреби бюджету закривати коштом збільшення акцизів. Більше – тут.

Сайт Pro Гроші зазначав, якими були ціни на бензин та автогаз наприкінці квітня. Варто почитати й про те, з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.