Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Біженців з України зобов'язали сплачувати податки в ЄС: яка країна зробила виняток

Розповідаємо, що буде з податками для українців в Європі та яка країна дозволила їх не платити

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Біженців з України зобов'язали сплачувати податки в ЄС

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Єдина країна, яка до кінця війни звільнила українських біженців від обов'язку податкового резиденства через 183 дні – Литва. Така рішення свідчить не лише про дружні відносини між країнами, а й про дальновидність.

Таку думку висловив економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай. Він зазначив, що біженці або вже почали сплачувати податки у країнах ЄС, або розпочнуть найближчим часом.

"Подвійне оподаткування їхніх українських зарплат буде без варіантів. З перспективами відшкодування частини цієї суми в Україні, через рік, спираючись на конвенцію про уникнення подвійного оподаткування і сподіваючись на доброту ДПС. Зрештою, не тільки зарплат", – написав Гайдай у Facebook.

Він навіть такий приклад: якщо ви здаєте квартиру в Україні, і набули податкового резидентства в ЄС – податки з цього доходу теж треба буде заплатити. За весь 2022 рік.

"Або бути впевненим, що ця оренда ніяк не засвітиться в рамках автоматичного обміну податковою інформацією між державами. І прийняти ризики "зальоту", – наголосив економіст.

Закордонне життя

Біженцям з України, які отримали притулок у Австрії, збільшать розмір одноразової фінансової допомоги.

Зростання виплат відбудеться у жовтні і торкнеться тих, хто вже прожив у країні 6 місяців. Кожен дорослий має отримати по 500 євро, а на кожну дитину даватимуть по 250 євро.

Через повномасштабне вторгнення Росії багато українців були змушені виїхати за кордон, де перед ними стоять чимало викликів. Більше новин про закордонне життя, які допоможуть впоратися з цими викликами, четайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.