Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Торкнеться кожного водія? Що може змінитися в Україні після війни

Україна зобов'язалася повернути техогляд через підписання Угоди про асоціацію з ЄС, але схоже, що від цієї ідеї відмовилися на час війни

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Техогляд авто можуть повернути після війни

Фото: Unsplash, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Українцям наразі не будуть повертати обов'язковий техогляд (ТО) для некомерційних легкових автомобілів. До розгляду цього питання влада може повернутися лише після закінчення воєнного стану.

Про це повідомляє видання Ubr.ua.

Коли можуть запровадити техогляд і чому

Україна зобов'язалася повернути ТО для всіх транспортних засобів після підписання Угоди про асоціацію з ЄС. При чому влада вже перевищила визначені європейськими директивами кінцеві терміни імплементації цієї норми: директива №2009/40, положення якої, зокрема щодо обов'язкового техогляду, мали бути впроваджені в українське законодавство для всіх без винятку транспортних засобів ще 2019 року.

Хоча ще 5 квітня минулого року на сайті Міністерства інфраструктури з'явився законопроєкт з відповідними змінами, але ухвалити чи навіть внести документ на розгляд до Верховної Ради законотворці тоді не встигли.

Але наразі Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктур не ініціюватиме повернення обов'язкового техогляду (ТО) для некомерційних легкових автомобілів до завершення воєнного стану.

Крім того, навіть після закінчення війни на розробку та впровадження реформи знадобиться час, оскільки винесена раніше на громадське обговорення редакція законопроєкту, який передбачає повернення техогляду, вже не є актуальною.

Водіям в Україні спростили ПДР

З 9 грудня водії деяких транспортних засобів можуть не звертатися до територіального органу з надання сервісних послуг МВС для встановлення проблискових маячків.

У теорії рішення допоможе збільшити безпеку на дорозі завдяки покращенню видимості. Водії спецтранспорту почнуть активніше використовувати проблискові сигнальні маячки, бо відтепер позбавлені бюрократичних вимог, які затримують отримання спеціального дозволу.

Що ще змінилося для власників авто

З 14 грудня водіям в Україні дозволили не здійснювати процедуру експертного дослідження під час реєстрації чи перереєстрації транспортного засобу. Хоча іноді отримати висновок МВС буде обов'язковою умовою для того, щоби купити чи продати автомобіль, але наступні операції можна проводити без експертизи:

  • реєстрація нового ТЗ;
  • зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію;
  • зняття з обліку/вибракування транспортного засобу;
  • перереєстрація автомобіля після встановлення газобалонного обладнання;
  • перереєстрація через заміну/втрату номерного знаку або закріплення індивідуального номера;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію після 01.09.2019;
  • отримання/повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;
  • отримання/повернення тимчасового реєстраційного талона;
  • перереєстрація після встановлення/зняття світлових сигнальних пристроїв;
  • реєстрація з переходом права власності за договором фінансового лізингу.

Раніше сайт Pro Гроші писав про те, як зміняться тарифи на Новій пошті з 1 січня 2023 року. Також ми розповідали, що зміниться в автошколах для тих, хто хоче отримати водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.