Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Страхувати авто будемо по-новому: що зміниться для українців

Розповідаємо, що може змінитися у правилах автострахування в Україні за декілька років

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують переписати правила автострахування

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні у 2023 році можуть запровадити нову систему автострахування. На зміну застарілим правилам прийде інтегроване у норми ЄС страхове законодавство. Відповідний законопроєкт щодо обов'язкового страхування цивільноправової відповідальності власників наземних транспортних засобів вже зареєстрували у Верховній Раді.

Про це повідомив один з ініціаторів законопроєкту, депутат Данило Гетманцев.

Як зміниться система автострахування

Гетманцев розповів, що у новому документі пропонується:

  • підвищити розміри страхових виплат до рівня країн ЄС;
  • пришвидшити здійснення гарантійних виплат потерпілим особам замість страховиків-банкрутів за 60 днів;
  • пряме врегулювання у всіх випадках ДТП без потерпілих — це дасть змогу потерпілій особі звертатися за страховою виплатою до свого страховика;
  • новий розрахунок розміру страхової виплати без урахування зносу — у необхідному для відновлення транспортного засобу;
  • дію страхового покриття за договором автоцивілки поширити на пасажирів транспортного засобу, який став винуватцем ДТП;
  • запровадити вільне ціноутворення страхових полісів;
  • скоротити термін розгляду заяв про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів;
  • затвердити повний перелік документів, які знадобляться для видачі страхової виплати, а також перелік підстав для відмови у виплаті.

"Чинний Закон України є основним вже майже 20 років. Тому його потрібно серйозно оновити", – пояснив необхідність змін депутат.

Нові правила реєстрації автомобілів

З 14 грудня 2022 року експертне дослідження не входить у процедуру реєстрації, його можна провести виокремлено та незалежно від місця розташування СЦ. Але зберігається можливість отримати дві послуги в один день та в одному місці.

Так, з'явиться зручність, пов'язана з екстериторіальністю. Ще виокремлення дозволить зареєструвати автомобіль за допомогою онлайн-сервісів і через два мобільні телефони – власника та покупця.

Тож спочатку людина повинна звертатися до експертної служби МВС, отримати висновок щодо свого авто. Він чинний протягом десяти днів. Після цього у сервісному центрі відбувається реєстрація або перереєстрація, яку теж можна здійснити без особистого відвідування відомства.

Втім висновок обов'язковий, якщо відбувається передача права власності машини або її ввезли у вживаному стані з-за кордону. Також експертний огляд потрібен у випадку успадкування автомобіля, якщо попередній власник отримав свідоцтво до 1 вересня 2019 року.

Раніше ми розповідали, як змінився автомобільний ринок через постійні перебої з електропостачанням. Також ми писали, які нові правила для українських водіїв з'явилися нещодавно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.