Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф за порушення ПДР дешевше не оскаржувати: хто сплачує судовий збір в таких справах

Розповідаємо, як оскаржити штраф за порушення ПДР та скільки коштуватиме українцям така процедура

Фото: Pexels

Дешевше оплатити штраф

Фото: Pexels

В деяких випадках українцям можуть виписати штраф за дрібне порушення ПДР, а інколи, навіть через помилку співробітників поліції. Для того, щоб оскаржити таке рішення, з яким умовний порушник не згодний, можна звернутися до суду.

Але кілька років поспіль, В Україні, склалася така ситуація, що штраф поліції дешевше сплатити, ніж оскаржити. Про те, скільки коштує судитись з представниками правопорядку, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Виходячи з постанови Верховного Суду України від 13.12.2016 у справі №543/775/17, до березня 2020 громадяни України могли оскаржити штраф поліції за порушення ПДР без сплати судового збору. Однак 18.03.2020 у справі № 543/775/17 Велика Палата Верховного Суду зобов'язала сплачувати судовий збір у таких справах, в розмірі 0,2 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, з 18.03.2020 українці, які хочуть оскаржити штраф за порушення ПДР, повинні сплачувати судовий збір у розмірі 536,80 грн. Розмір збору розраховують залежно від прожиткового мінімуму для працездатних осіб — що складає 2 684 грн.

Через те, що сума збору перевищувала розмір багатьох штрафів, працівники поліції часто виписують штрафи за порушення ПДР без наявних на те підстав. Для врегулювання цього питання у Верховній раді було зареєстровано законопроєкт №3424, який передбачав звільнення від сплати судового збору у зв’язку з оскарженням штрафів ПДР. Втім, до другого читання цей законопроєкт не дійшов, та був знятий з розгляду Верховною радою України.

Ситуація повторилася 16 серпня 2023 року, тоді Верховним судом знову розглядалось питання сплати судового збору при оскарженні штрафу поліції за порушення ПДР, але, як і раніше, сплату судового збору у розмірі 536,80 грн було покладено на громадянина, який був не згодний з штрафом.

Нові правила ПДР у Києві

З 1 листопада, на окремих ділянках доріг столиці, можна буде їздити зі швидкістю не більше 50 кілометрів за годину. Це правило стосується:

  • проспекту Миколи Бажана від Південного мостового переходу до Харківської площі (у зворотному напрямку від Харківської площі до Дніпровської Набережної);
  • проспекту Степана Бандери (від Оболонського проспекту до Північного мосту);
  • вулиці Набережно-Рибальській (ділянка від Гаванського мосту до вулиці Електриків);
  • вулиці Саперно-Слобідська (після розвороту за вул. Миколи Грінченка до Південного мосту);
  • Столичному шосе (на ділянці до вулиці Академіка Заболотного);
  • проспекту Воскресенському (на ділянці від вулиці Воскресенської до вулиці Алішера Навої);
  • Набережному шосе (на ділянці від Поштової площі до Наддніпрянського шосе);
  • Наддніпрянському шосе;
  • проспекту Романа Шухевича (ділянка від Північного мосту до вулиці Оноре де Бальзака);
  • Автодорозі Р-69 (від ресторану "Яхта Київ" (на вулиці Богатирська, 26-А) до межі Києва; за винятком ділянки біля світлофорного об’єкта).

У КМДА підкреслили, що ділянки, де в попередній період була дозволена швидкість 80 км/год, відпер діють нові обмеження, та попросили водіїв бути уважними на дорогах.

Раніше ми писали, про які зміни в ПДР зобов'язані знати українські водії, а також що змінилося для українських водіїв за останні роки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.