Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повернення податку на пальне: українцям пояснили, чи відмовиться влада від ініціативи

У Верховній Раді детально пояснили, чи повернуться ПДВ та акцизи на пальне з 1 липня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У ВР поясгнли, що зміни для водіїв з 1 липня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри те, що в Україні відтермінували скасування спрощеної системи оподаткування для бізнесу, повернення повного оподаткування акцизом та ПДВ на пальне переносити не будуть. Відповідно, ці зміни відбудуться 1 липня, як і планувалося.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі народний депутат Ярослав Железняк.

Він пояснив, що повне оподаткування акцизом та ПДВ на пальне передбачається в урядовому законопроєкті №7668. Документ Верховна Рада підтримала ще 21 вересня, а 28 числа під документом з'явився підпис президента Володимира Зеленського.

"Тому ця норма вже в Законах України, й навіть якби теоретично її хотіли б перенести, то це вже нереально", – зауважив нардеп.

Підвищення податків на пальне: що відомо

На весні минулого року, у розпал повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну, Верховна Рада прийняла за основу та в цілому законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану".

Відтоді акциз на імпорт бензину, дизелю та скрапленого газу було скасовано. Крім того, ставка ПДВ по цих позиціях була зменшена з 20% до 7%.

Але 30 березня 2023 року голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев заявив, що 1 липня розмір ПДВ на пальне становитиме 20%.

"На мою думку, зниження цих ставок на початку війни — величезна помилка. Рішення ніяк не вплинуло на вартість палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів", – пояснив він.

"Спрощенка" залишається: чому в Україні не скасовують пільги для бізнесу

Раніше ми розповідали, що зміни, до яких готувалися ФОПи з 1 липня 2023 року, не відбудуться. Зокрема, йдеться про:

  • скасування єдиного податку 2%;
  • скасування пільги зі сплати податку для 1 та 2 групи;
  • відновлення проведення документальних перевірок;
  • повернення штрафних санкцій за порушення використання РРО.

За інформацією нардепа Ярослава Железняка, законопроєкт №8401, який передбачав відповідні зміни, може зазнати серйозних коригувань, бо депутати подали багато правок. Відповідно, вивчити усі пропозиції комітети не встигли б у червні, тому голосування за цей законопроєкт відклали на невизначений термін.

До слова, сайт Pro Гроші пояснював, кому з волонтерів доведеться сплачувати податки й чому. Також ми писали, як економити бензин.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.