Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні запровадять нові правила виїзду за кордон: кому доведеться залишатися вдома

В Україні планують змінити Цивільний кодекс, аби захистити дітей, які хочуть виїхати з країни, від проблем в Європі

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Підлітки виїжджатимуть з України за новими правилами

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна з Росією змусила українську владу обмежити виїзд військовозобов'язаних громадян за кордон. Тим часом незабаром покидати територію України можуть заборонити й підліткам.

Відповідний законопроєкт вже з'явився на сайті парламенту.

Що зміниться?

Зараз дітям, яким виповнилося 16 років, дозволяється самостійно виїжджати за кордон навіть без дозволу батьків. Це передбачено ч. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України.

Натомість депутатам пропонують змінити цю умову та дозволити виїзд за кордон громадянам, які досягли повноліття. Тобто, виїхати з України зможуть 18-річні особи.

Натомість підлітки, яким ще не виповнилося 18 років, зможуть самостійно виїжджати за кордон лише у разі набуття ними повної цивільної дієздатності (наприклад, у зв’язку з реєстрацією шлюбу).

Чи потрібні ці зміни?

Автори законопроєкту у пояснювальній записці зазначають, що у більшості країн Європи пересування дітей без супроводу батьків (законних представників) до досягнення ними 18 років забороняється.

"Тому діти-громадяни України, перетинаючи кордон без супроводу батьків з шістнадцяти до вісімнадцяти років, вважаються в більшості країн Європи дітьми без супроводу", — пояснюють ініціатори.

Зазначається, що за кордоном до українських дітей без батьків застосовуються комплексні заходи. Наприклад:

  • застосовують поліційний нагляд;
  • контроль з боку соцслужби;
  • дітей поміщають у спеціальні шелтери;
  • дітям призначають тимчасових опікунів (як правило з-поміж іноземних громадян/установ).

Крім того, масовий виїзд за кордон українських дітей, який почався після нападу Росії 24 лютого 2022 року, непокоїть країни Європейського Союзу через зростання кількості дітей без супроводу.

"Прийняття проєкту акта сприятиме посиленню захисту прав дітей, які виїжджають за межі України у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також уніфікує українське законодавство в цій сфері з законодавством країн Європейського союзу", — підкреслюють автори ініціативи.

Раніше ми вже пояснювали, як виїхати з України лише з одним документом. Також ми розповідали, чи можна виїхати за кордон до народження третьої дитини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.