Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нове спрощення для водіїв: що українці зможуть робити онлайн з червня

Наразі на сервісі можна перевірити вільні комбінації цифр і букв, а також дізнатися вартість номера

Фото: УНІАН, МВС, БукІнфо. Колаж: Pro Гроші

Українці зможуть знову бронювати номери онлайн

Фото: УНІАН, МВС, БукІнфо. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі в українців з’явиться можливість забронювати автомобільний номер онлайн, щоб протягом 10 днів завершити реєстрацію та забрати його з сервісного центру МВС.

Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп'ятий в Facebook.

Сервіс відновили ще влітку минулого року, втім була відсутня послуга бронювання через необхідність прийняття деяких нормативних актів. Власне, відповідний наказ Міністерства внутрішніх справ №10 (від 17 січня 2023 року) набуде чинності 3 червня. Тоді ж українцям відкриють можливість забронювати автомобільний номер, що найбільше сподобався.

Поки що є змога в режимі реального часу перевіряти наявність вільних комбінацій та шукати потрібні двома способами. Перший – знайти доступні номери в конкретному регіоні, вибравши потрібну область. Другий – пошук за цифрами: можна ввести будь-який набір символів і поглянути на вільні номери по всій Україні.

А ще передбачається перевірка вартості. Кожен номер містить інформацію про ціну чи безплатний статус. Це особливо цікаво автомобільним власникам, які хочуть замовити "гарні" комбінації.

З червня громадяни зможуть через електронний кабінет водія обрати номер, бронюючи його на 10 днів. За необхідності – дистанційно оплатити. За цей час варто особисто відвідати сервісний центр МВС і завершити процедуру реєстрації транспортного засобу. Як уточнив Богдан Драп'ятий, "впровадження нового функціоналу стане черговим кроком у напрямі цифровізації, забезпеченні прозорого та зручного алгоритму отримання однієї з найзатребуваніших послуг".

Як правильно купувати автомобіль

Купуючи вживану машину, потрібно зважати на можливість отримати транспортний засіб в невідповідному стані. Тож потрібно ретельно перевіряти зовнішній та внутрішній стан, аби завчасно виявити подряпини, слідів ударів, іржу та інші механічні пошкодження. Також бажано поглянути на шини, щоб переконатися в цілісності гуми та достатній глибині протекторів.

Переконайтесь, що світлова та звукова сигналізація справні. Фари, поворотні сигнали, гальмівні ліхтарі – все має бути в робочому стані. Це першочерговий обов’язок всіх водіїв, адже через поломку можна спровокувати ДТП або натрапити на значні штрафи. Це саме стосується ременів безпеки та аварійних подушок.

Зазирніть у відсіки для технічних рідин: зазвичай продавці заповнюють їх мастилом, гальмівною рідиною, охолоджувачем тощо. Так само послухайте, як працює двигун: з устаткування не повинні виходити сторонні звуки під час роботи, як і дим з вихлопної труби. Не забудьте про огляд гальмівної системи, включно з колодками та дисками. Все має функціонувати без збоїв, аби не нести небезпеку для водія, пасажирів та інших учасників дорожнього руху.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що розоритися через порушення ПДР реально, і розповідав, які штрафи загрожують водіям в Україні. Також ми повідомляли, як заправляти авто, щоб не довелося витрачати гроші на ремонт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.