Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна втратити пів суми: чим загрожує продаж авто без дозволу одного з подружжя

Через норми цивільного та сімейного законодавства людину можуть зобов’язати до виплати компенсації колишньому чоловіку чи дружині

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чоловікам бажано не продавати авто без дозволу дружини

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ не вимагають під час перереєстрації автомобіля письмового дозволу іншого з подружжя, оскільки це не передбачено їхніми регламентами. Тобто чоловік має право продати транспортний засіб без згоди дружини і навпаки, що не є незаконним. Водночас у майбутньому такий крок може вийти боком, якщо після розлучення хтось захоче визнати машину спільною власністю.

Про це розповіла адвокатка Анастасія Площинська.

Часто у шлюбі чоловіки вдаються до продажу автомобіля, але не здійснюють угоду з дозволу дружини. Тобто усно вона може дати згоду на перереєстрацію, але сказані особисто слова неможливо довести у суді за потреби.

Не виключено, що після розлучення жінка вирішить звернутися до суду, щоб транспортний засіб визнали спільною власністю, набутою у шлюбі. А за статтею 369 Цивільного кодексу України все спільне майно можна відчужувати лише за згодою всіх співвласників. Причому це потрібно засвідчити письмово та нотаріально, що регламентується статтею 65 Сімейного кодексу.

Як уточнила представниця адвокатського бюро "Пані в законі" у Telegram Кристина Очкур, проблема виникне не в нового власника, оскільки немає можливості змусити його повернути машину після купівлі, особливо якщо минуло багато часу. Зате колишнього чоловіка або дружину (якщо саме вона продала автівку) можна залишити без значної суми.

"Повірте мені, суд зобов'яже чоловіка виплатити половину вартості авто, яке він уже продав. Тому, чоловіки, якщо вже таке робите, то притримайте половину грошей, щоб було чим розраховуватись із колишньою дружиною", – дала рекомендацію юристка.

@advocat.kristina.ochkur -

Яке майно не вважається спільним

Далеко не всі речі, якими користується подружжя, вважаються спільними, отже на них не розповсюджується дія законодавчих норм стосовно відчуження та розпорядження. Наприклад:

  • майно, отримане у спадок чи по договору дарування;
  • приватизовані земельні ділянки та житло;
  • майно, набуте до офіційної реєстрації відносин;
  • речі, куплені за особисті гроші;
  • предмети індивідуального користування (зокрема, коштовності);
  • премії, винагороди за особисті заслуги тощо.

Звісно, розірвання шлюбу є не причиною для припинення права сумісної власності, саме тому після розлучення дружина може домогтися від чоловіка виплати за проданий автомобіль. Щоб правильно поділити майно, необхідно укласти шлюбний договір або спеціальний договір про поділ. Але часто українці змушені звертатися до суду, оскільки заздалегідь не думали про необхідність таких документів.

Зауважимо, якщо люди проживають у цивільному шлюбі, це не позбавляє їх права на спільну власність. Домогтися справедливості у питання поділу майна можна протягом трьох років з моменту, коли стало відомо про порушення одним із подружжя.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як розірвати шлюб без згоди чоловіка. Також ми повідомляли про важливе нововведення для українських водіїв і розповідали, які можливості з'явилися у Дії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.