Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Таємниця розлучення: як розірвати шлюб без згоди чоловіка

Можна завершити справу, навіть якщо один із членів подружжя бажає розлучитись і не отримує на це відповідної згоди

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Іноді люди розлучаються через суд

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Розлучення це завжди нелегкий процес, який ще й може затягнутися через певні суперечки та конфлікти. А іноді навіть бувають випадки, коли один із членів подружжя не хоче розлучатися. І що робити в такій ситуації, знають не всі.

Про це розповідає юристка Оксана Рябчук.

Розірвання шлюбу через РАЦС

Якщо жінка або чоловік хоче розірвати шлюб через органи РАЦС за особистим поданням заяви, то вони можуть це зробити, коли інший з пари:

  • визнаний безвісно відсутнім;

  • визнаний недієздатним.

Проте, якщо ж на практиці у вас виникає зовсім інший випадок, то в такій ситуації обовʼязково потрібно звертатися до суду.

Чи можливо розлучитись, якщо чоловік не дає згоди

Якщо один із членів подружжя бажає розлучитись і не отримує на це відповідної згоди, то в такому випадку процес відбувається в судовому порядку. Крім того, Сімейний кодекс України, а саме стаття 110 говорить, що право на предʼявлення позову про розірвання шлюбу може бути реалізоване одним із членів подружжя.

Отже, чоловік чи дружина можуть самостійно подати позов до суду про розірвання шлюбу навіть і без згоди іншого члена подружжя.

Чи впливає на справу наявність спільних дітей

Загалом, якщо ви маєте спільних неповнолітніх дітей, і ваш чоловік не хоче розлучатися, то це не суттєво впливатиме на хід розгляду справи. Адже під час розгляду справи суддя вивчає сімейні взаємовідносини, які у вас є, причину розлучення, з’ясовує можливість збереження сім’ї, розподіляє майно між членами сімʼї, а також приймає рішення, з ким будуть проживати діти.

Тобто, суд зобовʼязаний визначити майбутнє проживання дітей з одним членів подружжя на підставі відповідних доказів у справі.

Як уникнути розподілу майна після розлучення

У коментарі Pro Гроші адвокат Ростислав Кравець пояснив, якщо квартира або автомобіль були куплені у шлюбі, то навіть якщо один з подружжя, наприклад, працював, а інший доглядав дитину, то вони все одно діляться навпіл.

В практиці трапляються випадки, коли хтось із подружжя розуміє, що в майбутньому можуть виникнути якісь ситуації, після яких доведеться ділити майно. Тому вони роблять таким чином: майно купує хтось із батьків подружжя, а потім дарує безпосередньо чоловіку або дружині.

Чи можна подати на розлучення онлайн у 2023 році

Дійсно, станом на цей рік в Україні подружня пара, яка бажає розлучитися, може подати заяву на розлучення онлайн до РАЦСу. Однак це стосується лише тих пар, які не мають спільних неповнолітніх дітей, а також тих, де обидва партнери згодні на розлучення.

Раніше ми писали про те, яке саме майно не підлягає розподілу під час розлучення. Також ми розповідали, як хочуть змінити правила розірвання шлюбу у разі домашнього насильства.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.