Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Авто в кредит стане реальністю? Що пропонуватимуть банки найближчим часом

Експерт пояснив, як змінилися умови автокредитування з початку повномасштабної війни та який зараз попит на купівлю нових автівок в кредит

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попит на автокредитування серед українців починає знову зростати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні активно набирає популярності автокредитування. У 2023 році динаміка виданих автокредитів, порівняно з початком повномасштабної війни, суттєво покращилася та наразі кількість придбаних авто в кредит сягає понад 12%.

Про це розповів керівник напрямку автокредитування Глобус Банку Сергій Кіпоренко.

Який зараз попит на автокредитування?


За словами експерта, у лютому 2022 року спостерігалася досить велика кількість виданих автокредитів через банківські установи, а саме 1 374 транспортних засобів, тобто 23% від загальної кількості проданих нових авто. Проте вже у березні та квітні 2022-го частка автокредитів впала відповідно до 2% та 3%.

"За підсумками 2022 року показник кредитних продажів нових автомобілів склав в середньому 7,5% від загальної кількості проданих нових авто в Україні", – каже Сергій Кіпоренко.

З початку 2023 року автокредитування в Україні почало набирати нових обертів, безпосередньо на це вплинули певні чинники, а саме:

  • позитивна ситуація на фронті та відносна безпека життя в найбільших містах України;
  • збільшення кількості фінансових установ, готових кредитувати придбання авто;
  • розширення кредитних та реалізація акційних програм окремих автобрендів;
  • стабілізація валютного ринку: зміцнення гривні, істотне зниження інфляції, яка із січня по квітень склала всього 4%.

Експерт зазначив, що наразі 20,3% виданих автокредитів припадає переважно на електромобілі в ціновому діапазоні від 32 000 до 45 000 доларів (від 1 182 670 до 1 663 130 гривень), понад 20% придбаних авто у кредит – це преміумавто за ціною близько 100 000 доларів (3 695 845 гривень). Близько 16% автокредитів видано на придбання автомобілів Renault за ціною в середньому 16 000 доларів (591 335 гривень).

"Цікавим є те, що фактично у квітні 2023 року загальна кількість проданих нових авто за повну вартість та за допомогою кредитів зрівнялась із показниками січня-лютого 2022 року. Тому можна зробити висновок, що, попри війну, в Україні є досить потужна частка платоспроможних громадян, готових купувати авто майже рівномірно в усіх цінових сегментах", – наголосив Сергій Кіпоренко.

За словами експерта, дана динаміка буде простежуватися і в найближчі кілька місяців. Перевага Києва є беззаперечною, адже для потенційних покупців автомобілів у кредит найголовнішим є:

  • безпека регіону;
  • "лінійка" вибору, як за ціною, маркою автомобіля, так і за умовами придбання (зокрема кредитування);
  • мережа фірмових СТО тощо.

Як змінилися умови автокредитування після початку війни?


У першій половині 2022 року після звільнення значної території України фінансові установи почали поступово відновлювати автокредитування, але за збільшеними відсотковими ставками.

На думку Сергія Кіпоренко, на зростання ставок вплинуло суттєве падіння гривні, а також підвищення облікової ставки НБУ до 25%. Таким чином, відновлене автокредитування стало досить обтяжливим, адже реальні ставки склали в середньому від 21% до 23-24% у гривні.

"Поновлення кредитування значною мірою позначилося на рівні довіри до банківської системи та банківських продуктів, зокрема депозитів. Своєю чергою відновилося й постачання нових автомобілів в Україну", – каже експерт.

Які подальші перспективи розвитку автокредитування в Україні?


На думку експерта, у найближчі три місяці кількість авто, реалізованих у кредит, може зрости до 15-17% від загальної кількості продажів нових авто.

"У травні, порівняно із січнем поточного року, кількість проданих нових авто в кредит зросла майже 2 рази. При цьому найближчим часом найбільший "кредитний" попит спостерігатиметься на автомобілі марок VOLKSWAGEN, TOYOTA, BMW, RENAULT, SKODA та низку інших", – зазначив Сергій Кіпоренко.

Наразі середні ставки за автокредитами варіюються від 5,49% до 16,49% терміном на 7 років з першим внеском від 20% вартості нового авто. Проте, існують певні чинники, які можуть суттєво вплинути на обсяги автокредитування, а саме:

  • розширення переліку фінансових установ, які потенційно готові вийти на ринок кредитування зі своїми пропозиціями;
  • вартість залучених під кредитування ресурсів, зміцнення гривні (стабілізація курсів валют);
  • ймовірний перегляд розміру облікової ставки в бік її зниження.

Раніше ми розповідали, як з часом змінюється вартість вживаної автівки. Також ми писали, які автомобілі українці найбільше купували у травні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.