Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Звідки такі цифри у платіжках? В Україні подорожчали комунальні послуги

Тільки витрати на утримання та ремонт житла виросли майже на 25%

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні значно виросли тарифи на комунальні послуги

Фото: Pixabay. Колаж: Pro Гроші

В Україні значно змінилася вартість комунальних послуг. На жаль, в сторону подорожчання. Якщо порівняти листопад 2021 року і цей же місяць у поточному році, то загальний показник збільшення становить 5,7%.

Про це повідомляє Державна служба статистики України.

Вартість послуг різного призначення виросла нерівномірно. Так, найбільше подорожчали тарифи на утримання та ремонт житла – на 24,7%. Тарифи на каналізацію подорожчали на 14,9%. Недалеко відстали послуги водопостачання та прибирання сміття – 12% 11,9% відповідно. Послуги з управління багатоквартирними будинками теж виросли, хоч і не відчутно – на 3,8%. Найбільш затраті комунальні послуги, тобто опалення і гаряча вода, порівняно з тогорічним показником, подорожчали всього на 0,8%.

Тарифи на електроенергію взагалі не змінилися. Нагадаємо, що Кабінет Міністрів наклав мораторій на збільшення ціни в поточному опалювальному сезоні. Постанова №483 зберігає тариф на струм у розмірі 1,44 грн на перші 250 кВт/год споживаної електроенергії. За обсяг, що перевищує це значення, доведеться платити 1,68 грн.

З позитивних новин – природний газ подешевшав на 1%. Оглядаючись на жовтень 2022 року, тарифи змінилися не настільки кардинально – всього на 0,2%. Утримання і ремонт житла подорожчали на 0,4%. Всі інші позиції залишились на попередньому рівні.

Зауважимо, що українці, які не мають змоги оплачувати комуналку, бо тарифи перевищують 20% сукупного доходу сім'ї, можуть отримати готівкові виплати від органів соціального захисту або Пенсійного фонду. Подати заявку до відомства дозволяється через офіційні вебпортали або мобільні додатки. Також звернення приймають через застосунок "Дія".

Підвищення тарифів для бізнесу

У 2023 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, хоче підвищити тарифи на передачу електроенергії й диспетчеризацію – на 30% та 116% відповідно. Підприємці та бізнес проти такого рішення, адже після закінчення опалювального сезону вартість послуг як для приватних споживачів, так і для компаній, значно виросте.

За словами виконавчого директора ДТЕК Дмитра Сахарука, енергокомпанії будуть змушені підвищувати вартість електроенергії, бо без цього кроку неможливо забезпечити надійне постачання. Адже теперішній тариф занадто збитковий. Реалізація і затвердження питання залежить від таких факторів як загальний стан енергетичної інфраструктури й відновлення повноцінної роботи Запорізької атомної електростанції.

З газом проблем не виникне, оскільки запасів у підземних сховищах вистачить для всіх побутових споживачів в осінньо-зимовий період. Також спостерігається позитивна тенденція введення в експлуатацію нових родовищ.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що постачальники оприлюднили тарифи на газ у грудні. Також ми повідомляли, як мешканцям новобудов зменшити платіжки за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.