Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укренерго підвищить тариф за електроенергію: хто платитиме більше та коли

Платити більше необхідно з кількох причин, які впливають на зміни тарифу

Колаж: Pro Гроші

Українці відчують на собі зміни

Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть підвищити тариф за електроенергію відразу на 84%. Люди платитимуть 636,17 грн/МВт-год. Спочатку ці зміни торкнуться лише бізнесу. Однак подорожчання світла згодом відчують на собі й пересічні громадяни.

Відповідний проєкт опублікований для обговорення на сайті Укренерго.

Навіщо підвищують тарифи?

Платити більше необхідно з кількох причин. Все через:

  • цінові зміни на водопостачання та водовідведення;
  • збільшення фізичного обсягу робіт через постійні обстріли з боку РФ та вартості цих робіт;
  • зростання витрат на сировину та матеріали;
  • зростання ціни палива;
  • збільшення витрат на капітальні інвестиції;
  • зростання прогнозних курсів долара та євро до гривні з одночасним збільшенням витрат на ПСО для "зеленої" генерації.

Виходить, що з 2023 року бізнес в Україні буде сплачувати за електроенергію 636,17 грн/МВт-год. Також підніметься тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління на 234% — до 207,63 грн/МВт-год.

Звісно, всі ці витрати ляжуть на плечі пересічних українців. Саме населення буде змушене платити більше буквально за всі товари та послуги, від хліба та води до проїзду у трамваї.

Деякі тарифи на комуналку зростуть з 1 грудня

У деяких українських містах вже з 1 грудня зростуть тарифи на вивіз сміття. Причина такого рішення – тарифи на цю послугу у деяких регіонах країни не переглядаються вже кілька років. Також комунальники нарікають, що напад Росії спровокував підвищення вартості пального для заправки автомобілів. Через це у деяких містах тарифи на вивіз ТПВ таки зросли, але відносно нещодавно. Наприклад, у Києві здорожчання послуги сталося у серпні цього року, а у Чернівцях – з 1 листопада.

Найбільше тариф подорожчає для одеситів. Там вивіз сміття здійснюють чотири компанії, дві з них встановлять нові тарифи вже у перший день зими. Цікаво, що для мешканців будинків приватного сектору Одеси тарифи зростуть майже вдвічі.

Так, фірма "Еко-Ренесанс" підвищить ціни з 33 грн на місяць відразу до 61,26 грн. Суттєве подорожчання послуг планує компанія"Кліар-Сіті". Решта одеських компаній теж анонсують підвищення вартості своїх послуг вже незабаром.

Раніше у Yasno пояснили, чи зміниться тариф на електроенергію для киян. Також ми писали про те, як сплачувати за газ під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.