Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Приречені на комерційний тариф? Як мешканцям новобудов зменшити платіжки за світло

Разом з експерткою розбираємось, як мешканцям новобудов менше платити за електроенергію і коли це можливо

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Життя у новобудові може ускладнюватись комерційним тарифом

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

У житті в новобудові, на перший погляд, лише плюси, все чисте та нове — можна починати ремонт із білого аркуша і влаштувати усе на свій смак. Але без нюансів не обійтись і починаються вони — з платіжок.

Якщо для когось найбільші витрати це вода, опалення чи утримання прибудинкової території, то для деяких мешканців новобудов це може бути електроенергія. Вся справа у тарифах, які відрізняються для побутових споживачів та будівельних майданчиків.

Але ж якщо у будинку вже живуть люди — це не майданчик, так? Так, але саме тут починаються складнощі й нюанси, про які ми поспілкувалися з експерткою у сфері ЖКГ Кристиною Ненно.

Чому дехто платить по комерційному тарифу?

За словами Ненно, це може бути пов’язано з тим, що забудовник, попри введення будинку в експлуатацію, ще не до кінця виконав технічні вимоги на приєднання до постійної схеми постачання.

Або є ще один варіант, якщо людина заїхала у великий житловий комплекс, який складається не з одного, а з, наприклад, шести житлових будинків. Два з них забудовник вже звів та ввів в експлуатацію, а інші чотири ще на стадії будівництва. Коли забудовник отримував у того ж ДТЕК технічні умови на приєднання постійного електропостачання, всі ці умови він отримував на один єдиний ЖК, не окремо на кожен будинок.
Кристина Ненно

Кристина Ненно

експертка у питаннях ЖКГ

Тому поки не завершиться повністю будівництво ЖК, очікувати переведення вас з комерційного тарифу на тариф для побутових споживачів не варто.

Що за комерційний тариф?

Експертка розповідає, що, як правило, такий тариф у 2,5 раза більше. Для побутових споживачів тариф за одну кіловат-годину становить 1,68 грн, а комерційний, в середньому, 4,5 грн, а місцями навіть 5 грн.

Коли будинок вводиться в експлуатацію і забудовник виконує усі технічні вимоги, підписуються договори на приєднання до електромереж за постійною схемою електропостачання. Тоді лічильники, які є у під’їздах, автоматично реєструються в ДТЕК і до кожної квартири, яка має лічильник, приходять представники ДТЕК, опломбовують і після цього та підготування усіх документів укладається прямий договір між ДТЕК і споживачем, також це може бути Yasno, якщо йдеться про Київ, — каже Кристина Ненно.

Коли будинок вже виконав усі вимоги та зареєстрований так, як слід, можна звернутися до ДТЕК і підписати договір. Для цього необхідно звернутися до одного з офісів компанії або зробити онлайн відповідні інструкції. З документів знадобляться паспорт, ідентифікаційний код та свідоцтво про право власності на квартиру.

Якщо ви ніколи не замислювалися, чи є у вас прямий договір з ДТЕК, або не знаєте цього, наприклад, живучі у знімній квартирі, зазирніть у свою платіжку.

Якщо ви платите за світло безпосередньо компанії ДТЕК, Yasno чи іншій (в залежності від регіону), то у вас є з нею прямий договір, а якщо гроші за електрику переводите на рахунок керівної компанії чи ОСББ, то прямих договорів немає і ваш будинок на баланс не прийняли.

Чи можна укласти договір, якщо будинок не на балансі ДТЕК?

Якщо забудовник не виконав технічні вимоги й будинок не перейшов на баланс ДТЕК, ви, як окремий споживач, не можете самостійно укласти цей договір.

До початку повномасштабної війни добросовісні забудовники компенсували різницю між комерційним і побутовим тарифами, доки будинок не буде під’єднаний до постійної схеми постачання.

Коли почалося повномасштабне вторгнення, забудовники втратили частку свого доходу, і питання компенсації цієї різниці постало дуже гостро, більшість відмовилась компенсувати її, тож всі захотіли перейти на інший тариф.

Якщо у великому ЖК є кілька будинків, які вже введені в експлуатацію, вони мають поштову адрес, ОСББ чи ЖБК і, обов’язково, окремий загальнобудинковий лічильник, і окремий на будівельний майданчик, вони можуть самостійно звернутися до ДТЕК з проханням розглянути можливість укладання прямого договору на постачання електроенергії. Тобто "від’єднатися" від будівельного майданчику на час дії воєнного стану, — підказує експертка.

Однак Ненно наголошує, що це можливо зробити лише тоді, коли будинок має окремий загальний лічильник і звертатися потрібно від юридичної особи, тобто ОСББ чи ЖБК.

Що ж робити?

Підсумуємо, якщо ви платите за світло не своєму ОСББ чи керівній компанії — робити нічого не потрібно, у вас все гаразд.

Якщо ви дізналися в ЖЕКу чи від сусідів, що ваш будинок вже на балансі ДТЕК і лічильники опломбовані, залишилось лише укласти прямий договір самостійно.

Якщо ж будинок не перейшов на баланс компанії-постачальника, це не дуже добре. Тут є два варіанти — спробувати звернутися до ДТЕК від ОСББ (тільки якщо є загальнобудинковий окремий лічильник) або (якщо лічильника немає) чекати, доки забудовник не виконає усі технічні вимоги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому деяким клієнтам Нафтогазу приходять подвійні суми в платіжках і розповідав, як сплачувати за газ під час відключення світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.