Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зиму переживуть не всі. Гайдай пояснив, яким буде опалювальний сезон на Луганщині

З настанням холодів в окупованих містах вижити буде майже неможливо через відсутність газопостачання

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вижити в окупованих містах Луганської області зимою буде неможливо

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Окупанти не забезпечили проведення опалювального сезону на тимчасово захоплених територіях Луганської області. Ті міста, де тривали активні бойові дії, не зможуть пережити зиму.

Про це заявив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай в ефірі "24 каналу".

Він пояснив, що на територіях, де проходили бої, окупанти не відновили будинки, а також водо- та та газопостачання.

"Абсолютно жахлива ситуація. Повноцінно провести опалювальний період взагалі неможливо в великих містах. Ні Рубіжне, ні Лисичанськ, ні Сєвєродонецьк опалювальний період не переживуть", –заявив Гайдай.

Він пояснив, що містяни шукають можливість кудись виїхати. Наприклад, в порожні будинки в сільській місцевості. Навіть якщо вони чужі. Таким чином вони намагаються пережити морози, зимуючи у покинутих будинках.

Крім того, Гайдай зазначив, що зима доб'є багатоповерхові будинки в містах, якщо у них зруйнований дах чи вибиті вікна. Після впливу низької температури відновити їх буде неможливо.

"Їх реально треба буде розбирати, вони просто всі повимерзають", – зазначив голова ОДА.

Він також спрогнозував, що з настанням холодів жителі окупованих міст будуть вирубувати дерева, щоб зігрітися.

"Знаєте, що ми побачимо після зими? Що у містах дерев не залишиться. Ми розуміємо, якщо люди підуть в ліси, це жахливо, тому що вони будуть підриватись. Це дуже небезпечно. Тож будуть різати дерева прямо в містах, у своїх дворах, парки вирізати, щоб просто вижити", – переконаний Гайдай.

За його словами, в містах залишається до 10% людей, які жили там до війни. Однак зимою вижити їм буде вже майже нереально.

Субсидії для ВПО

Враховуючи масштабне переміщення людей на території України, уряд змінив механізм призначення субсидій для ВПО. Пропонується не враховувати до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії такі види виплат:

  • допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою "Прихисток".

Житлову субсидію на оплату електроенергії можуть також отримати домогосподарства, які внаслідок війни залишилися без централізованого постачання теплової енергії або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень. Пільги поширюватимуться на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Раніше ми писали, про нові правила призначення субсидій у 2022 році. Також ми розповідали, які регіони залишаться без опалення взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.