Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відремонтувати не встигнуть: які регіони залишаться без опалення взимку

Експерт попередили мешканців деяких областей та закликали евакуюватися із зони бойових дій

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує нищити критичну інфраструктуру

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Росія свідомо нищить цивільну інфраструктуру, зокрема комунальні підприємства, ТЕС та тепломережі. Через це сотні українців ризикують залишитись без опалення, не зможуть підключити до мереж цілі регіони.

Сайт Pro Гроші розповідає, які міста навряд чи дочекаються тепла взимку.

Згідно з думкою опитаних "Укрінформом" експертів, найскладніша ситуація в Херсонській та Запорізькій областях (у Енергодарі, Бердянську та Мелітополі), які наразі майже повністю окуповані.

Також у зоні ризику Миколаївська, Донецька, Луганська, Харківська області, частково – Чернігівська та Полтавська області.

У цих регіонах, за даними профільного міністерства, пошкоджено або зруйновано 316 котелень, 10 ТЕЦ та 1 ТЕС.

За словами міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, є декілька ключових об’єктів (Кременчуцька, Чернігівська та Охтирська ТЕЦ), які пошкоджені на стільки, що не дають змоги здійснювати теплопостачання.

Повністю відновити об’єкти не можуть, їх спробують привести до стану, який дозволить здійснювати теплопостачання.

Директор спеціальних проєктів НТЦ "Псіхєя" Геннадій Рябцев заявив, що має дуже багато сумнівів з приводу того, що до початку опалювального сезону вдастся відновити все необхідне.

"Суттєвих руйнувань зазнали газові об’єкти у багатьох регіонах, а насамперед — в лівобережній Україні. До початку опалювального сезону відновити роботу великих ТЕС та ТЕЦ, зокрема тієї ж Чернігівської ТЕЦ, навряд є можливим з огляду на ресурси, які на це виділяються, та час, що залишився до початку опалювального сезону", – каже експерт.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко наголошує, що головна проблема не у наявності газу, а у тому, чи вдастся підключити до нього усі населені пункти.

Через це експерти радять евакуюватися із зони бойових дій, якщо є така можливість.

Що буде з комуналкою восени?

Раніше ми розповідали, що Верховна Рада ухвалила мораторій, який забороняє підвищувати тарифи на певні види комунальних послуг, зокрема:

  • послуги з розподілу газу;
  • теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання);
  • послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Це означає, що ціна блакитного палива від "Нафтогазу" залишиться на рівні 7,96 грн/куб, протягом дії воєнного стану і ще півроку, після його скасування.

Раніше ми також розповідали, хто може не платити за комуналку під час війни і писали, яку знижку "Нафтогаз" пропонує клієнтам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.