Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Є час до травня: як не втратити субсидії після опалювального сезону

Щоби отримати субсидію на неопалювальний сезон, українцям потрібно виконати одну з трьох умов

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що треба, аби отримати субсиді у неопалювальний період

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, які мають борги за комунальні послуги, але хочуть отримати субсидію на неопалювальний період у 2023 році, мають розрахуватися з боргами до кінця весни.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Зазначається, що заборгованість за комуналку може стати причиною відмови громадянам у призначенні субсидії. Тому, щоб отримати субсидію на неопалювальний сезон, потрібно виконати одну з трьох умов:

  • погасити заборгованість;
  • укласти договір з надавачами житлово-комунальних послуг про реструктуризацію заборгованостей;
  • надати документальне підтвердження оскарження заборгованості в судовому порядку.

"Відповідно до законодавства, житлова субсидія не призначається за наявності простроченої понад три місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн)", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві також додають, що для того, аби отримати держдопомогу для оплати житлово-комунальних послуг, заборгованість потрібно ліквідувати до травня.

Додамо, після введення воєнного стану, тобто з 2022 року, виплата субсидій призначатиметься автоматично у регіонах, які потерпають від воєнних дій або перебувають під тимчасовою окупацією РФ.

Коли призначаються житлові субсидії

Субсидія на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком призначається з місяця звернення за її призначенням до дати закінчення опалювального сезону і розраховується:

  • на неопалювальний сезон – з 01 травня по 30 вересня;
  • на опалювальний сезон – з 01 жовтня по 30 квітня;
  • для домогосподарств, які використовують природний газ або електричну енергію для індивідуального опалення, на опалювальний сезон – з 16 жовтня по 15 квітня включно.

Не забувайте, що у разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону, житлова субсидія призначається з початку такого сезону.

Раніше ми вже розповідали, через яку помилку українці точно втратять субсидію. Також ми писали, чому деяким українцям автоматично не подовжили соціальні виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.