Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії в Україні: які доходи враховують під час призначення

Українцям роз'яснили, за який період рахують дохід домогосподарства, щоб призначити допомогу

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Алгоритм підрахунку доходів залежить від місяця звернення

Фото: УНІАН, ЦКС, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час призначення субсидій враховуються доходи домогосподарства. За який саме період – залежить від того, у якому кварталі подається заява на оформлення допомоги від держави.

Про це повідомили у Мінсоцполітики.

Так, у міністерстві пояснили, що доходи враховуються:

  • за III-IV квартали попереднього календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону (травень);
  • за I-II квартали поточного календарного року – у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону (жовтень);
  • за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, – у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Як рахують дохід пенсіонерів

У разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

У разі призначення житлової субсидії з початку неопалювального сезону доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.

Чиї доходи не враховуються при призначенні субсидій

Під час призначення житлової субсидії не враховуються такі категорії доходів:

  • доходів одного з подружжя, якщо обом більш ніж 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах міського типу;
  • доходів батьків у разі призначення субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитку за місцем навчання;
  • доходів одного з батьків дитини у разі призначення субсидії другому з батьків з дитиною у разі, коли батьки розлучені або не перебували у шлюбі, а також осіб, які вважаються безвісно відсутніми за рішенням суду або мають правовий статус осіб, зниклих безвісти.

Раніше ми пояснювали, кому із українців можуть списати деякі борги за комуналку. Також ми розповідали, як змінився механізм призначення субсидій у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.