Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Залишилося мало часу: як підготувати житло до опалювального сезону 2023 року

Розповідаємо, як підготувати свій дім до опалювального сезону та про що потрібно подбати заздалегідь

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Що потрібно зробити перед початком опалювального сезону

Фото: Pexels, Колаж: Pro Гроші

Україна готується до нового опалювального сезону в умовах нових атак з боку Росії по об'єктах критичної інфраструктури. Зазвичай він починається 15 жовтня, але дата може змінюватись залежно від погодних умов. Тепло українцям дають, коли середня температура три дні поспіль не перевищує +8°C. Рішення про початок опалювального сезону ухвалює місцева влада. Спершу до теплопостачання підключають лікарні, школи, дитсадки, а потім житлові будинки.

Про те, як підготуватись до опалювального сезону у 2023 році, розповіла редакція Pro Гроші.

На думку прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, Україна значно краще підготовлена до можливого терору з боку РФ, та врахувала досвід, отриманий минулого року. Також важливим фактом є те, що Україна вперше пройде осінньо-зимовий період коштом газу власного видобутку.

Що потрібно зробити перед стартом опалювального сезону

Перш за все необхідно перевірити систему опалення: надійність труб, їх герметичність, цілісність та надійність з’єднання тощо. Цю процедуру краще робити з експертом.

Утеплення фасаду будинку

Одним зі способів знизити тепловтрати в будинку є утеплення фасаду. Це дасть змогу утримати тепло в оселі та підвищить ефективність опалення. Для цього можна використати пінопласт, мінеральну вату, пінополістирол та інші будівельні матеріали для теплоізоляції. Вони забезпечують морозостійкість стін, а отже, вашій оселі будуть не страшні сильні морози.

Підготовка вікон

Якщо у вашому домі встановлені пластикові вікна, то варто поставити їх на зимовий режим. У цьому режимі рама вікна більш щільно прилягає до його стулки, що забезпечує кращі енергозбережні показники вікон.

Додаткові джерела тепла

Однією із найпопулярніших альтернатив централізованому опаленню є кондиціонер. Він є майже в кожному домі та допомагає підтримувати комфортну температуру в період літньої спеки, а взимку може підігрівати повітря в домі. За використання 1 кВт електричної енергії кондиціонер видає близько 4 кВт тепла. Для обігріву кімнати площею до 20 м² достатньо пристрою потужністю 2-2,5 кВт, але якщо ви розглядаєте кондиціонер як варіант допоміжного джерела тепла, можна обирати моделі потужністю від 1,5 кВт. Мінусом такого способу опалення в домі є висока вартість пристрою та робіт з його встановлення.

Досить часто як додаткове джерело тепла українці обирають тепловентилятори. Це дешеві та компактні пристрої здатні швидко нагріти приміщення. Мінусом такого методу є те, що під час своєї роботи вони сильно пересушують повітря, а також більшість моделей досить шумні.

Також можна використовувати електричні конвектори. Вони недорогі та компактні, їх легко переносити з кімнати в кімнату, залежно від того, де ви плануєте знаходитись найближчим часом. Шляхом хорошої циркуляції повітря вони виробляють достатньо тепла, щоб підтримувати комфортну температуру в приміщенні. Мінусом такого способу обігріву вважається висока енергозатратність конвекторів.

Для того, щоб зберегти тепло, також можна:

  • протерти радіатори від пилу – бруд може знижувати тепловіддачу;
  • встановити екран із фольги за радіатором – він відбиває тепло та забезпечить кращу енергоефективність;
  • не закривати батареї шторами та меблями – це перешкоджає поширенню тепла;
  • постелити килими – багато тепла втрачається саме через підлогу.

Для того, щоб комфортно себе почувати при низьких температурах за вікном, не варто забувати про теплий домашній одяг, шкарпетки та ковдри.

Раніше ми розповіли, як утеплити балкон напередодні холодів, а також як вибрати найкращий обігрівач для дому та підготуватися до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.