Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як оформити субсидію, якщо немає опалення або газу – інструкція

Уряд передбачив пільгові умови для оплати комунальних послуг ще одній категорії українців

Колаж: Pro Гроші

Ще одна категорія українців отримають субсидію

Колаж: Pro Гроші

Українці, чиї будинки через війну залишися без опалення чи газу, мають право отримати субсидію.

Це визначено постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року.

Так, уряд змінив умови розрахунку житлових субсидій для населених пунктів, які внаслідок війни лишилися без централізованого постачання теплової енергії або постачання природного газу та використовують побутові електроприлади, щоб обігріти житлові приміщення.

Для розрахунку розміру житлових субсидій для таких домогосподарств застосовуються соціальні нормативи на комунальну послугу з постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення. Важливо, що це стосується тих населених пунктів, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Як отримати субсидію

Українцям, в чиї будинки припинене теплопостачання через війну, потрібно звернутися до місцевої ради, представники якої складуть акт про відсутність опалення/газу та подачі їх для перерахунку субсидії.

Щоб скласти такий акт, житло повинен оглянути експерт та зробити відповідні висновки.

Уряд визначив, що для таких господарств діють правила щодо постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення.

Чи можуть скасувати субсидію

Це можливо, якщо буде доведений факт подачі недостовірної інформації. У такому разі сума субсидії, яка була виплачена надміру внаслідок подання громадянином документів з недостовірними відомостями, повертається ним за вимогою управління праці та соціального захисту населення.

Ці кошти повинен повернути отримувач самостійно. В іншому випадку відповідні суми можуть зняти з особових рахунків отримувачів субсидії на підприємствах виробниках/виконавцях житлово-комунальних послуг.

Яку субсидію отримуватимуть українці цієї зими

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в цьому опалювальному сезоні середній розмір субсидій для українців становитиме близько 1 800 гривень на місяць.

Він наголосив, що у бюджеті достатньо коштів, аби підтримати найбільш вразливі верстви населення.

"Люди продовжують звертатися за відповідною допомогою. На сьогодні субсидії від держави отримують майже 2,5 млн домогосподарств. Середній розмір субсидії прогнозовано складе близько 1 800 грн на місяць", – зазначив прем'єр-міністр.

Раніше ми пояснювали, чи можна встановлювати буржуйку в квартирі. Також ми писали про те, як можна економити на доставці газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.