Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Яку субсидію отримуватимуть українці цієї зими – Шмигаль назвав суму

Очільник Кабінету міністрів також пояснив, чи вистачить грошей у бюджеті для допомоги українцям

Колаж: Pro Гроші

Шмигаль назвав суму субсидій українців

Колаж: Pro Гроші

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в цьому опалювальному сезоні середній розмір субсидій для українців становитиме близько 1 800 гривень на місяць.

Про це Шмигаль заявив під час засідання уряду.

Він наголосив, що у бюджеті достатньо коштів, аби підтримати найбільш вразливі верстви населення.

"Люди продовжують звертатися за відповідною допомогою. На сьогодні субсидії від держави отримують майже 2,5 млн домогосподарств. Середній розмір субсидії прогнозовано складе близько 1 800 грн на місяць", – зазначив прем'єр-міністр.

Як призначають розмір субсидії

Їх розраховують як різницю між вартістю житлово-комунальних послуг та обсягом обов’язкового платежу. Якщо ви знаєте дохід сім’ї, орієнтовний розмір субсидій можна розрахувати самостійно. При цьому потрібно пам'ятати, що житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний і окремо на неопалювальний сезони.

Хто може отримувати субсидію

У Мінсоцполітики пояснили, що субсидія призначається одній із зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, тобто за місцем її реєстрації, з урахуванням усіх зареєстрованих осіб.

Під час призначення субсидії враховуються також доходи членів сім’ї особи із складу домогосподарства у разі, коли їхнє фактичне місце проживання відмінне від адреси домогосподарства.

Також, за рішенням органів соціального захисту населення, субсидію можуть призначити за фактичним місцем проживання особам, які орендують житло на підставі договору найму.

Субсидія також може призначатися одному із членів домогосподарства, які не зареєстровані в житловому приміщенні, але фактично проживають у ньому без укладеного договору оренди житла (якщо йдеться про внутрішньо переміщених осіб).

Водночас житлову субсидію не можуть призначати одночасно за зареєстрованим місцем проживання особи та за місцем її фактичного проживання.

Для призначення субсидій є одна важлива умова – витрати на житлово-комунальні послуги мають перевищувати в середньому 15% щомісячного сукупного доходу.

Куди подавати заявки

До 1 грудня 2022 року порядок звернення за призначенням субсидій та, власне, механізм призначення житлових субсидій та пільг не змінюється. Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення.

Від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності. Тобто, подавати заяви можна у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання громадян.

Раніше ми пояснювали, за яких умов субсидію в Україні можуть отримати безробітні. Також ми писали про те, які терміни подачі заявки для призначення фінансової підтримки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.