Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидію в Україні можуть отримати безробітні – за яких умов

В уряді роз'яснили, що не всі звільнені з роботи під час війни українці можуть розраховувати на пільгу

Колаж: Pro Гроші

Безробітні можуть отримати субсидію

Колаж: Pro Гроші

Українці, які втратили роботу у період дії воєнного стану, можуть розраховувати на субсидію для оплати житлово-комунальних послуг.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

У зв’язку з воєнною агресією РФ проти України багато людей залишилися без роботи. Для них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується внаслідок появи послуги опалення.

"У цій ситуації є можливим оформлення житлової субсидії", – пояснюють у міністерстві.

Як безробітнім отримати пільгу

Субсидія надається людині, яка звільнена з роботи. Її зарплата не враховується при призначенні субсидії.

За житловою субсидію людина може звернутися в будь-який період року, якщо вона не в змозі оплачувати житлово-комунальні послуги.

Для розрахунку житлової субсидії з початку опалювального сезону (жовтень) враховується дохід за І-ІІ квартали.

Однією з умов для призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ).

Водночас у випадку відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні.

При цьому для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану і зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначено допомогу по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії до доходу враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи.

Такий підхід дозволяє отримати належну допомогу на оплату житлово-комунальних послуг, адже що нижчі доходи, то більшим є розмір виплати.

Як оформити субсидію

Для призначення житлової субсидії потрібно:

  • надіслати поштою необхідні документи до органу соціального захисту населення за місцем проживання (до 30 листопада 2022 року);
  • особистим візитом подати документи до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або посадових осіб центру надання адміністративних послуг або в електронній формі через Портал Дія (в незалежності від місяця звернення);
  • відправити документи поштою або особисто до сервісного центру Пенсійного фонду України, в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України та мобільний додаток Пенсійного фонду України (з 1 грудня 2022 року).

Також з 1 грудня 2022 року громадяни зможуть звертатися з питанням отримання субсидій у будь-який сервісний центр Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання.

Раніше ми писали, що субсидію не зможе отримати значна частина українців. Також ми розповідали, що буде з пенсіями та субсидіями у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.