Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Укренерго спростували "анонс" про підвищення тарифів на електрику з 1 січня – що відбувається

В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію, однак мова йде не про бізнес та споживачів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з тарифами на електроенергію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують підвищити тарифи на електроенергію, однак йдеться лише про мінімальне підвищення тарифу на транспортування магістральними мережами.

Про це повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький в ефірі телемарафону.

Що буде з тарифами

Кудрицький запевняє, що про збільшення вартості електроенергії для бізнесу з 1 січня взагалі не йде мова. Наразі йдеться про підвищення тарифу на транспортування магістральними мережами на декілька копійок, що складає приблизно 1,3-1,5% вартості електроенергії для бізнесу.

За його словами, зараз кінцева ціна для більшості українських підприємств коливається в межах 5-6 гривень за кіловат-годину.

"І в цю ціну входить як ціна власне виробленої електроенергії на електростанціях, так і тариф на розподіл електроенергії мережами обленерго й Укренерго, тобто тариф на передачу магістральними мережами", – зазначив Кудрицький.

Зміни у графіках відключень електроенергії

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що енергетики мають розробити та подати на розгляд Уряду чіткі пріоритети включення електропостачання. Загалом буде чотири групи пріоритетів:

  • перший — критична інфраструктура, зокрема об’єкти водо-, теплопостачання та лікарні;
  • другий — об’єкти військово-промислового комплексу, що працюють на оборону країни. Принцип "все для фронту" залишається абсолютно незмінним;
  • третій — бізнес, який виготовляє критично важливі товари та продукти, як хлібопекарні та молокозаводи;
  • четвертий — житловий сектор.

Лише після того, як електроенергія з'явиться у цих чотирьох групах, світло мають подавати й іншим об'єктам.

Німеччина може залишитись без світла

Причина таких відключень – можливе зниження напруги в місцевих мережах. За прогнозами вони триватимуть не більше ніж 1,5 години. Ці заходи будуть контрольовані і мають вплинути на стабілізацію енергомереж.

Складна ситуація з енергопостачанням в Німеччині вже почала проявлятись, раніше громадян закликали скоротити споживання, щоб розвантажити мережу.

Раніше ми розповідали, яка ситуація зі світлом наразі в Україні. Також ми писали, де найбільш критична ситуація з постачанням електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.