Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть зрости тарифи на деякі комунальні послуги: коли та на які саме

Навіть попри мораторій деякі тарифи на комуналку можуть зрости вже незабаром

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що буде з тарифами на комуналку у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану в Україні діє мораторій на здорожчання комунальних послуг, однак деякі тарифи все ж таки можуть зрости.

Відповідне рішення було ухвалено 27 грудня 2022 року на засіданні НКРЕКП.

Що буде з тарифами на комуналку у 2023 році

Тарифи на холодну воду поки що залишаються незмінними, проте вони можуть зрости трохи згодом. З 1 січня 2023 року вони мали зрости, однак наприкінці 2022 року НКРЕКП скасувала власне рішення щодо підвищення вартості холодної води з 1 січня, направивши його на доопрацювання. При цьому тарифи на гарячу воду та теплопостачання залишаться незмінними, тому що повністю захищені мораторієм.

Для підприємств теплової комунальної енергетики тариф на газ залишиться незмінним, наразі він становить 7,4 грн за кубометр. Однак тарифи на газ для побутових споживачів можуть змінитися вже по звершенню опалювального сезону.

Тарифи на електроенергію вже підвищилися для бізнесу, проте для населення вони залишаються незмінними принаймні до 31 березня 2023 року. Не виключено, що згодом тарифи на електрику можуть зрости, це може бути пов'язано з відновленням зруйнованої енергосистеми.

Хто може не платити за комуналку під час війни

Така можливість надається споживачам, які тимчасово не проживають у квартирі, в якій потрібно оплачувати комунальні послуги. Якщо хтось із членів домогосподарства або навіть уся сім'я довго відсутні, то вони можуть заощадити на платі за комуналку. Також це стосується споживачів, які не мають квартирних лічильників на деякі види комунальних послуг.

Скасувати оплату комунальних можуть, якщо:

  • споживач є ВПО і тимчасово проживає в іншому населеному пункті;
  • навчається в іншому населеному пункті;
  • знаходиться на тривалому лікуванні в іншому місті чи в іншій країні;
  • проходить строкову військову службу або мобілізований до ЗСУ;
  • відбуває покарання у місцях позбавлення волі;
  • перебуває за кордоном.

Раніше ми розповідали, чому українцям надсилають платіжки за комуналку, якщо їх житло зруйноване. Також ми писали, хто з українців може платити менше за комунальні послуги. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.