Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оплачувати комуналку таки потрібно? Українцям пояснили, чому надсилають платіжки, якщо житло зруйновано

Розповідаємо, що робити українцям, якщо їм надходять квитанції на оплату комунальних послуг у зруйнованому будинку

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чому українці отримують квитанції на оплату ЖКГ у зруйнованому житлі

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Російські збройні сили, хаотично обстрілюючи мирні українські міста, зруйнували житло багатьох наших співвітчизників. Дивно, але українці продовжують отримувати платіжки за комунальні послуги в зруйнованих будинках.

Чому так відбувається і що робити у такому випадку, розповів експерт з житлово-комунальних послуг Олег Попенко.

Житло зруйноване, але платіжки за комуналку надходять: чому так відбувається

Усе через те, що платіжки формуються за допомогою автоматизованої програми. Якщо в компанії, яка надає комунальні послуги, відсутня інформація про те, що житло зруйноване, і покази лічильника не будуть передаватися, то за основу беруться середні показники споживання.

Що робити

Як пояснив Олег Попенко, якщо людина після нападу Росії поїхала за кордон або ж стала вимушеним переселенцем, вона має отримати довідку про своє нове місцеперебування. Цей документ обов'язково потрібно передати компанії-постачальнику комунальних послуг в Україні. При чому зробити це потрібно особисто. Тоді ви отримаєте зустрічну довідку – про те, що не проживали у квартирі.

Якщо у помешканні не були встановлені лічильники, споживачу одразу перерахують спожиті послуги, а якщо лічильники були й збереглися в цілості – перерахунок відбудеться після того, як компанія-постачальник зніме показання.

Підвищення тарифів на комуналку для населення

Директор департаменту житлового господарства та інфраструктури Львівської міськради Олександр Одинець пояснив, що тарифи на тепло зростуть на 30−40%.

Виконком підвищив тариф для всіх категорій споживачів ЛМКП "Львівтеплоенерго" і ЛКП "Залізничнетеплоенерго" (населення, бюджетні установи, релігійні організації, інші споживачі), які встановлено на: теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії та гарячої води за категоріями споживачів.

Водночас за словами чиновника, цієї зими й аж до завершення воєнного стану збільшувати тарифи не будуть. Навіть через пів року після воєнного стану у Львові діятимуть старі тарифи на тепло, які затверджені ще у 2019 році.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші вже розповідав, як в Україні змінилася схема оформлення субсидій. Також ми писали, як зміняться тарифи на електроенергію у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.