Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть платити менше за комунальні послуги – що варто знати

Якщо води немає більше певного часу, то за кожну добу порушення допустимо відхилення від суми

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці можуть платити менше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні перерахують платіжки за опалення та гарячу воду. Це зроблять тим споживачам, які залишились без якісних послуг через російські ракетні обстріли. Постачальник тепла повинен зменшити суму квитанції.

Про це пише Obozrevatel.

Якщо у квартирі холодніше 18°C, то за кожну добу порушення норми сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%. Якщо компанія не здійснила перерахунок, споживач має право поскаржитися.

Як відбувається перерахунок платіжок

Компенсація може враховуватися у платіжках за наступний місяць. У деяких містах таку процедуру уже здійснили. Наприклад, у Тернополі перерахують оплату за тепло та гарячу воду за листопад, а отримані нарахування буде внесено до платіжки за грудень.

Коли можна менше платити за воду

За правилами, води може не бути до шести годин на добу. При цьому загальний період відсутності води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги.

Якщо води немає більше цього часу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Правила безпеки під час відключень світла

Раніше ми писали, що через використання альтернативних способів для приготування їжі під час відсутності світла почастішали випадки вибухів туристичних пальників у квартирах. Памʼятайте, що не варто робити:

  • Не залишайте ввімкнені газові прилади без нагляду.
  • Для обігріву приміщення використовуйте лише призначені для цього прилади. Не використовуйте газову плиту для обігріву квартири.
  • Регулярно перевіряйте газове обладнання, вентиляційні канали та димоходи на справність.
  • У помешканні з пічним опаленням завжди відчиняйте заслінку в пічці чи комині.
  • Часто провітрюйте приміщення, в якому є газові прилади.
  • Встановіть прилад для визначення концентрації чадного газу.
  • Не спалюйте нічого в пічці чи каміні, якщо до них не під'єднана вентиляція.
  • Не використовуйте генератор чи будь-які бензинові двигуни на відстані менш як 6 метрів від вікон, дверей чи вентиляційних отворів.

Раніше ми писали про те, скільки коштує доба роботи генератора. Також ми розповідали, за що в Україні карають власників генераторів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.