Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Усе для народу: скільки платитимуть українці за газ у 2023 році

Розповідаємо, чи зміняться тарифи на газ для побутових споживачів впродовж 2023 року

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи зміниться ціна газу у 2023 році

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям у 2023 році точно підвищать тарифи на електроенергію, натомість вартість газу для побутових споживачів змінювати не будуть. Це питання наразі навіть не розглядається в урядових колах.

Про це розповів перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко.

За його словами, наразі відсутні підстави для того, аби українцям переглянули тарифи на "блакитне паливо".

"Не бачу ризиків підвищення тарифів для населення в найближчі роки, враховуючи платоспроможність українців. Навряд чи хтось ризикне. Та ціна, яка є, дозволяє Нафтогазу вести економіку", — зазначив він.

Олексій Кучеренко також пояснив, що таке плата за розподіл газу. Якщо просто — це транспортування, тобто, коли газ переміщають трубами.

"Частина газу втрачається при транспортуванні — це технологічні втрати. Є обслуговуючий персонал, якому виплачують зарплату. Є якісь роботи з відновлення", — розповів Кучеренко.

За словами депутата, деякі громадяни не помічають окремої графи у платіжках, бо Нафтогаз в один тариф закладає одразу два платежі. До тарифу за газ додається плата за розподіл.

Якими є тарифи на газ зараз

Ми вже писали про те, що у квітні 2023 року українці обирають між дев'ятьма компаніями, які пропонують різні тарифи:

  • Еру Людям – 7,70 грн;
  • Енерджі Трейд Груп – 7,799 грн;
  • Нафтогаз України – 7,96 грн;
  • Прикарпат Енерго Трейд – 7,98 грн;
  • Полтавагаз Збут – 7,99 грн;
  • ТОВ Львівенергозбут – 8,20 грн;
  • ТОВ Київські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТОВ Дніпровські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТМ СвітлоГаз (ТОВ Ритейл Сервіс) – 9,99 грн.

Що буде з тарифами на світло

Нещодавно членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Ольга Бабій розповіла, що нові тарифи на світло будуть озвучені громадськості наприкінці квітня або на початку травня 2023 року.

Раніше ЗМІ писали, що Міністерство енергетики та НКРЕКП розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. Водночас передбачене адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Сайт Pro Гроші вже пояснював, якою буде вартість комуналки для українців у квітні. Також ми писали, як можуть змінитися тарифи на воду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.