Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Підвищуватимуть в два етапи: як зміняться тарифи на воду

З'ясовували, які два етапи підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення чекають на українців, попри війну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зростуть тарифи на воду - скільки доведеться платити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вже весною на українців чекають зміни – прийдуть нові платіжки на воду за підвищеними тарифами.

Відповідне рішення схвалила комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послу.

У відомстві запевнили, що перерахунок відповідає вимогам чинного законодавства. Вказано, що проєкти тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення ретельно перевірили.

Тарифи підвищуватимуть поступово

Тарифи на воду збираються підвищувати в два етапи – 1 квітня та 1 липня. У березні 2023 року відповідне питання мають включити до порядку денного засідання комісії у формі відкритого слухання.

Зазначимо, що перегляд вартості комунальної послуги з розривом у кілька місяців необхідний, аби зменшити фінансове навантаження на споживачів та забезпечити якісні послуги водопостачання та водовідведення.

Ціни на електроенергію також підвищаться

Раніше ми писали про те, що розмови про підвищення тарифів на електроенергію не вщухають. Так, Кабінет міністрів вже напрацював щонайменше 10 варіантів зміни тарифу.

"У тому числі щодо так званих "поличок" (зараз 250 кіловат-годин, було 100). Особисто я противник такого підходу. Перших 250 кіловат-годин нічим з точки зору вартості не відрізняються від наступних, а визначати статки споживачів за обсягом споживання некоректно", – розповів радник прем'єр-міністра України Юрій Бойко.

За його словами, влада розуміє, що підвищення тарифів, ймовірно, спричинить невдоволення у споживачів. Але уряд переконаний, що завдяки адресним монетарним субсидіям для незахищених верств населення повністю нівелюють соціальну напругу.

При цьому Бойко зазначив, що щодо наявних варіантів зміни тарифу продовжуються дискусії, тобто остаточного рішення ще нема.

"Яким буде рішення, подивимось. Традиційний важкий вибір між економічною очевидністю і політичною доцільністю", – пояснив Юрій Бойко.

Скільки зараз українці платять за електроенергію

Тарифи були затверджені Кабміном ще у перший день жовтня 2021 року. Тож станом на зараз тарифи на світло є такими:

  • 1,44 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год (включно) на місяць;
  • 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-год – для домогосподарств, які споживають понад 250 кВт-год (включно) на місяць.

Якщо говорити про колективних побутових споживачів та гуртожитків (за весь обсяг споживання), то для них тариф на електроенергію встановлений у розмірі 1,68 грн (з ПДВ) за 1 кВт-годину.

Чому виникла потреба у перегляді тарифів саме зараз

Усе через те, що Україні вже потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що пообіцяв прем'єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи можливість підвищення тарифів на електроенергію. Також ми писали, які проблеми зі світлом можуть виникнути у деяких споживачів після перемоги у війні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.