Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на газ для населення – чи зміниться тариф у травні

Експерт розповів, на скільки в середньому можуть підвищитися тарифи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є кілька варіантів підняття вартості газу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У деяких областях України вже завершується опалювальний сезон. Десь це сталося навіть раніше запланованого періоду. Та українців попереджають, що через фінансові й не тільки складнощі є ймовірність, що тарифи на газ можуть зрости для населення вже до наступного сезону.

Про це розповів експерт ЖКП Олег Попенко, пише 24 Канал.

Враховуючи складну фінансову ситуацію в Нафтогазі, зростання цін на електроенергію та послуги водоканалів, тариф на газ теж можуть переглянути.

Скільки коштуватиме блакитне паливо

На сьогодні ще важко сказати точний розмір підвищення. Також поки невідомо, чи взагалі буде здорожчання, запевняє експерт, адже ціни на газ у ЄС та на лондонській біржі, навпаки, впали до близько 400 доларів.

Втім Олег Попенко припускає, що за теперішніх умов здорожчання тарифів може відбутися в середньому до 11-12 гривень.

"Ми можемо очікувати підняття тарифів на газ в середньому десь до 11-12 гривень. Наскільки я знаю, розглядається декілька варіантів підняття вартості газу: перший етап – 11-12 гривень, другий – до 16 гривень", – говорить експерт.

А от з 1 травня 2023 року вартість газу для населення не зміниться. Адже в Україні діє мораторій на підвищення тарифів для населення на окремі види комунальних послуг.

Тарифи на газ у квітні

Ми вже писали про те, що наразі українці можуть обирати між дев'ятьма компаніями, які пропонують різні тарифи на газ:

  • Еру Людям – 7,70 грн;
  • Енерджі Трейд Груп – 7,799 грн;
  • Нафтогаз України – 7,96 грн;
  • Прикарпат Енерго Трейд – 7,98 грн;
  • Полтавагаз Збут – 7,99 грн;
  • ТОВ Львівенергозбут – 8,20 грн;
  • ТОВ Київські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТОВ Дніпровські енергетичні послуги (YASNO) – 8,46 грн;
  • ТМ СвітлоГаз (ТОВ Ритейл Сервіс) – 9,99 грн.

Що буде з тарифом на електроенергію

Наразі в Україні розглядається варіант поступового підвищення тарифів на електроенергію для населення після закінчення опалювального сезону.

30 березня мав закінчитися термін дії Постанови про пільгові тарифи на електроенергію для населення. Однак Кабмін подовжив її до 30 квітня. Загалом розглядають кілька варіантів підвищення тарифів на електроенергію.

Серед них підвищення чинного тарифу 1,44-1,68 грн за кВт-год до 5,5 грн за кВт-год. При цьому буде адресне субсидування незахищених верств населення або встановлення нових диверсифікованих тарифів, в залежності від обсягу споживання електроенергії.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали вам, як експорт електроенергії впливає на тарифи. Також ми розповідали, скільки українці платитимуть за комунальні послуги у квітні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.