Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям загрожує втрата майна через комунальні борги: хто зобов’язаний платити

Деякі українці можуть позбутися майна та карткових рахунків, якщо матимуть борги за житлово-комунальні послуги

Колаж: Pro Гроші

Борги за комунальні послуги можуть призвести до арешту майна, причому не тільки фінансового

Колаж: Pro Гроші

У березні велика частина громадян України видихнула з полегшенням: була ухвалена постанова, яка забороняла до припинення чи скасування воєнного стану нараховувати і стягувати борги за комунальні послуги. Тепер відтермінування більше не діє, принаймні, не в повному обсязі, що сильно обурило громадян.

Деталі розповіли в сюжеті "Сніданку з 1+1".

По соціальним мережам почали поширюватися скарги про виклики до суду. Причина – неповна чи несвоєчасна оплата житлово-комунальних послуг. Люди називають подібні рішення незаконними, посилаючись на березневу постанову. Проте з серпня вона функціонує далеко не по всій території України.

Населення шоковане: чому у платіжці нараховано борги, якщо їх дозволили не оплачувати під час воєнного стану? У серпні народні депутати ухвалили закон, який містить конкретні вказівки, з кого комунальники не можуть стягувати кошти. Йдеться про людей, які мешкають у районах ведення бойових дій або знаходяться у тимчасовій окупації.

Території, що не підпадають під ці категорії, звільняються від відтермінування. Хоча існують винятки, про які варто знати, якщо ви почали отримувати платіжки з нарахованими боргами. Зі слів голови спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, якщо ваш населений пункт який час перебував в окупації, за той період заборгованість можна не оплачувати.

Як позбутися боргового нарахування

Щоб не дійшло до судової тяганини, рекомендується не ігнорувати нараховані борги, а одразу подати запит на перерахунок. Для цього потрібно надати довідку, яка підтверджує вашу відсутність на період окупації міста чи села. Отримайте спеціальний документ у міській раді того населеного пункту, де тимчасово проживали.

Олег Попенко наголошує, що краще не забувати про своєчасну оплату рахунків, оскільки комунальники мають повне право звернутися до суду для отримання рішення про примусове стягнення боргу.

Тоді у недобросовісного українця можуть арештувати не лише фінанси на карті, але й особисте майно. Тож ознайомтеся зі списком громад, які визнані такими, що перебувають у районах бойових дій, окуповані або оточені. В інакшому випадку не жалійтесь у соціальних мережах, що комунальники цілком законно хочуть отримати оплату за надалі послуги.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці скаржаться на завищені суми у платіжках від "Нафтогазу". Також ми повідомляли, як отримати знижку під час оплати за газ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.