Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Комуналка під час війни: як контролювати свої борги за послуги

Є кілька зручних способів робити це як дистанційно, так і офлайн

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Контроль за комуналкою вчасно допоможе уникнути проблем з боргами

Фото: ЦКС. Колаж: Pro Гроші

Щоб не переплачувати за комунальні послуги, достатньо вчасно сплачувати рахунки. Сьогодні в Україні є кілька способів контролювати, чи маєте ви заборгованість з оплати послуг житлово-комунального господарства (ЖКГ).

Сайт Pro Гроші пояснює, як дізнатися про свої борги за комуналку.

Спочатку розповімо, як це зробити онлайн. Є кілька надійних способів:

В особистому кабінеті

Більшість постачальників комунальних послуг мають свій сайт, на якому кожен клієнт може створити особистий кабінет. У ньому інформація про заборгованість відображатиметься автоматично. Крім того, через особистий кабінет можна зручно передавати показники лічильників. А також оплачувати комунальні послуги онлайн.

Реєстрація зазвичай займає кілька хвилин. У більшості випадків потрібно вказати прізвище та ім'я, електронну адресу або номер телефону, а також особовий рахунок.

Через додаток банку

Ще один популярний та зручний спосіб контролювати оплату комуналки. Для цього достатньо встановити мобільний додаток банку на свій телефон. Як правило, при виборі умовного пункту "Комунальний платіж" підтягується інформація на ту адресу, яка була вказана при оформленні рахунку в банку.

Також можна змінити цю адресу або додати ще одну вручну. У додатку можна оплатити послуги ЖКГ.

У реєстрі боржників

Перевірити заборгованість можна у єдиному електронному реєстрі, який містить інформацію про борги щодо оплати комунальних платежів. Він працює в Україні з 2017 року.

Важливо пам'ятати. У реєстрі наведено дані про тих, на кого вже відкрито виконавче провадження. Для перевірки інформації потрібно вказати ПІБ, дату народження та ідентифікаційний код.

Через системи онлайн платежів

Серед них – EasyPay, iPay, Portmone. Щоб відстежити заборгованість, потрібно створити особистий кабінет, вибрати послугу, вказати постачальника послуг ЖКГ та ввести номер особового рахунку. Далі після перевірки даних буде доступна інформація про заборгованість. Погасити її можна одразу ж за допомогою банківської картки.

Крім того, перевірити борги з комуналки можна офлайн. Для цього можна скористатися одним із трьох способів:

1) Звернутися до ЖЕКу або ОСББ

Щоб перевірити дані про заборгованість, можна звернутися до своєї житлово-експлуатаційної компанії (ЖЕК) або Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Достатньо повідомити ПІБ платника та адресу.

2) Сходити на відділення "Укрпошти"

Для цього підійде будь-яке відділення. Співробітникам пошти треба буде назвати ПІБ, номер особового рахунку споживача або адресу. Також заборгованість можна сплатити прямо у відділенні.

3) Відвідати відділення банку

Перевірити заборгованість може співробітник банку на ваше прохання. Вам потрібно буде назвати номер особового рахунку. Після перевірки погасити борги з комуналки можна буде прямо у відділенні фінустанови.

Не важливо, який спосіб для контролю рахунків за комунальними послугами ви оберете, важливо платити по рахунках вчасно, щоб уникнути неприємностей. Таких як нарахування пені за прострочення або навіть конфіскації майна (в особливо важких випадках).

Раніше ми розповідали про те, як не замерзнути, але платити менше за комуналку. Також сайт Pro Гроші писав, що жителі Києва отримують повістки в суд, незважаючи на заборону щодо стягнення боргів за житлово-комунальні послуги на період військового стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.