Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рахунки за газ: чи можна не платити за доставку блакитного палива українцям

Розповідаємо, чому українцям приходять дві платіжки за газ, та чи можна не платити за доставку газу

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За доставку блакитного палива треба сплачувати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні громадяни сплачують за газ за двома платіжками – за саме паливо та його доставку. Згідно з чинним законодавством, в абонентів, які відмовляються платити, будуть накопичуватись борги. В такому випадку після війни можна залишитись взагалі без газу.

Про це повідомили фахівці ютуб-каналу "ГазПравда".

Сплачувати за доставку газу необхідно в будь-якому випадку, навіть якщо ви самі проклали газові комунікації до будинку або не користуєтесь газом.

В Мережі можна зустріти матеріали з порадами, як не платити за доставку газу. Інколи навіть стверджують, що абонплата незаконна, якщо людина проклала трубопровід власним коштом. Але це не так, і подібні тези можуть бути частиною російської ІПСО.

"На жаль, у соцмережах і навіть ЗМІ безліч помилкової інформації та шкідливих порад на цю тему. Досі популярний міф, що за доставку платити не треба", – пояснюють експерти.

Під час воєнного стану від сплати за доставку газу було звільнено тих абонентів, чиї будинки було зруйновано, або пошкоджено внутрішню систему газопостачання. Але в такому випадку необхідно офіційно звернутись в облгаз. За звичайних умов правових підстав не платити немає. Єдиний варіант — офіційно від'єднатися від газопостачання.

"Плата за доставку газу, тобто розподіл, цілком законна. Платіжки облгази або філії газмереж надсилають правомірно. Ці компанії керують газорозподільними мережами вашого регіону, маючи відповідну ліцензію, видану регулятором", – наголошують експерти.

Цей регулятор – НКРЕКП. Нацкомісія затверджує тариф на розподіл окремо для кожної мережі. Тариф залежить від таких факторів:

  • кількість споживачів у регіоні;
  • довжина газової мережі;
  • розмір витрат на забезпечення функціонування мережі;
  • специфіка споживання.

З цього можна зробити висновок, що чим більше споживачів у конкретного облгазу, тим меншим буде тариф.

Скільки потрібно платити за доставку, якщо не користуєшся газом

"Якщо ви регулярно передаєте показання лічильника й оператор ГРМ бачить нульове споживання, то нараховує мінімальну плату за доставку. Це 39 куб. м для побутових споживачів, які використовують газ лише для приготування їжі, 126 куб. м – для тих, хто використовує газ для приготування їжі та підігріву води, 314 куб. м – якщо до цього додається опалення", – пояснюють експерти.

Отже, можемо зробити висновок, що платити доведеться хоч і по мінімальному тарифу. Річ у тім, що тариф на доставку – це плата за можливість користуватися газом.

Чи сплачувати абонплату за газ, якщо сам прокладав труби

Споживачі, які проклали труби власним коштом, вважають їх власністю громади. Але, згідно з кодексом газорозподільних мереж, такі трубопроводи кожна громада свого часу мала:

  • або передати у власність облгазу;
  • або укласти з облгазом договір про експлуатацію.

"Інакше газ по трубі не пустили б... Згідно з чинним законодавством, експлуатацію газорозподільних мереж можуть здійснювати лише оператори ГРМ... На жаль, жоден із варіантів не передбачав звільнення мешканців громади, яка може бути фактичним власником труби, від плати за доставку", — стверджують фахівці.

Чи відключають абонентів від газопостачання за несплату доставки газу

Під час воєнного стану газ українцям не відключать. Однак після його закінчення є така вірогідність. Якщо споживач буде накопичувати борг, то в подальшій перспективі боржник може зіткнутись із судовим позовом, примусовим стягненням боргу та відключенням газу.

Раніше ми писали про три способи дізнатися борги за комуналку за конкретною адресою, а також, скільки кияни винні за світло та як це вплине на опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.