Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців закликали ввечері вимкнути світло і не користуватися електроприладами

Зробити це треба в період з 17:00 до 22:00, тобто в час максимального навантаження на енергосистему

Колаж: Pro Гроші

Українців просять обмежити споживання електроенергії

Колаж: Pro Гроші

Українців закликали сьогодні ввечері вимкнути світло у період максимального навантаження на енергосистему, а саме з 17:00 до 22:00.

Про це заявив заступник керівника Офісу президента України Кирило Тимошенко в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що в цей період потрібно відмовитися від використання електроприладів.

"Є прохання до всього населення. Сьогодні такий важкий день для всієї країни. Треба усім разом попрацювати на нашу країну. З 5 вечора до 10 вечора у нас максимальне навантаження на енергосистему кожного дня. Сьогодні, це важливо, треба вимкнути світло в цей період, не користуватися електроприладами для того, щоб вся країна пережила цей важкий день", – сказав Тимошенко.

Як уточнив заступник глави ОП, сьогодні чимала частина ракет влучила в енергосистеми різних міст. Під прицілом опинилися енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра і Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, загалом весь південь.

"Це може вплинути на стабільність енергозабезпечення, тому потрібно бути готовими до наслідків таких обстрілів аж до віялових відключень", – повідомив Тимошенко в Telegram.

Які прилади не можна вмикати

В "Укренерго" уточнили, що у зв’язку із пошкодженням ракетними обстрілами магістральних електромереж Київського регіону, ввели графік аварійних відключень споживачів у Києві, Чернігові, Черкасах та областях, а також Житомирі

У зв’язку з цим українців закликали добровільно зменшити споживання електроенергії у вечірні години – з 17:00 до 22:00. Рекомендують вмикати потужні побутові електроприлади, такі як пральні машини, бойлери, кондиціонери тощо, лише вночі, коли рівень споживання в енергосистемі найнижчий.

Виконуючи ці прості рекомендації, ви убезпечите електромережі регіону від перевантажень та ризику додаткових аварій.

Глава ОП Андрій Єрмак порадив українцям розподіляти споживання електрики по всій добі, свідомо зменшуючи своє споживання у години пікових навантажень з 17 до 22 години.

"У час пікових навантажень на енергосистему з 17 до 22 години маємо споживати електрику усвідомлено – тільки те, що дійсно необхідно саме у цей час. Це важливо для енергосистеми і це тимчасово. До моменту ліквідації пошкоджень маємо діяти розумно", – написав він.

Що відбувається в регіонах

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль уточнив, що пошкоджено 11 важливих інфраструктурних об’єктів у 8 регіонах і місті Києві. Частина областей були знеструмлені. Українців закликали бути готовими до тимчасових перебоїв зі світлом, водопостачанням, зв'язком.

Наразі відомо, що унаслідок ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури Львова близько 90% міста залишилось без електропостачання, повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко. У місті почав працювати штаб, який працює над ліквідацією наслідків ракетних ударів.

Відтак трамваї та тролейбуси не курсують. Натомість збільшено кількість автобусів на маршрутах. Понад 80% світлофорів не працює. На великих перехрестях працюють регулювальники. В місті відсутня подача гарячої води. Через резервне живлення подається холодна вода. Також є труднощі зі стільниковим зв’язком.

Водночас, у Харкові поступово відновлюють енергопостачання. За три години після обстрілів світло частково з'явилося в районі ХТЗ.

Після російського ракетного удару по об'єкту критичної інфраструктури, що живить Харків, міський голова Ігор Терехов повідомив, що місто повністю знеструмлене, а масштаби пошкоджень оцінять після відбою тривоги.

Водночас, голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус повідомив, що на території області певний час будуть періодичні відключення світла і попросив поставитися до цього з розумінням. Також він заявив, що у населених пунктах області сьогодні будуть вимкнені вуличне освітлення та підсвітки будівель.

Раніше ми писали про наслідки ракетних ударів по Україні. Також ми розповідали про затримки поїздів після ранкових обстрілів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.